Conform mai multor surse, administrația Biden va anunța în această săptămână că niciun oficial guvernamental american nu va asista la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, ceea ce va reprezenta un boicot diplomatic, informează CNN.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Aceasta va permite Statelor Unite să transmită la scară mondială un mesaj către China, fără a-i împiedica pe sportivii americani să concureze. National Security Council, care a discutat boicotul în spatele ușilor închise, a evitat să comenteze.

Președintele Joe Biden spusese ziariștilor săptămâna trecută că ia în considerare un boicot diplomatic, întrucât parlamentari democrați și republicani, inclusiv președinta camerei Nancy Pelosi, pledează pentru un protest față de încălcările drepturilor omului în China.

Reacționând la informații, Beijingul a avertizat că va lua „contramăsuri hotărâte” împotriva administrației Biden dacă va avea loc un boicot diplomatic. „Statele Unite ar trebui să înceteze politizarea sporturilor și amenințarea cu un așa-zis ‚boicot diplomatic’, astfel încât să nu afecteze dialogul sino-american și cooperarea în domenii importante”, a spus luni Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, la o conferință de presă.

Zhao a numit potențialul boicot „o pată pe spiritul Cartei Jocurilor Olimpice” și o inițiativă „senzaționalistă și manipulatoare politic” a politicienilor americani.

În timpul summitului din noiembrie, președinții Biden și Xi au avut „o dezbatere sănătoasă”, conform unui important oficial american prezent la discuții. Biden a exprimat îngrijorări cu privire la drepturile omului, agresiunea chineză împotriva Taiwanului și problemele comerțului.

Aproape fiecare problemă importantă de pe agenda lui Biden – inclusiv dificultățile în circuitul comercial, schimbarea climei, Coreea de Nord și Iranul – are o legătură cu China. Iar cele două țări, care sunt cele mai mari economii ale lumii, continuă disputele privind comerțul, agresiunile militare, infrastructura globală, sănătatea publică și drepturile omului.

Biden argumentează demult că democrațiile sunt mai eficace decât autocrațiile precum China și a folosit sistemul legislativ bipartizan pentru a demonstra pe plan intern că partidele politice pot coopera în democrații.

Între timp, Xi și-a consolidat puterea după ce Partidul Comunist Chinez a adoptat o rezoluție istorică de ridicare a lui la nivelul celor mai puternici doi predecesori – Mao Zedong și Deng Xiaoping. El este pe cale să obțină un al treilea mandat la putere, fără precedent, la al 20-lea congres al partidului din toamna viitoare.