Curtea Constituţională a Sloveniei a decis luni că o măsură de a impune vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 a angajaţilor din sectorul public, dacă aceştia nu pot face dovada trecerii prin boală, nu este constituţională, transmite Reuters.

Vaccinuri Pfizer, Moderna, Astrazeneca si JanssenFoto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia

Guvernul sloven plănuise să impună această măsură începând cu 1 octombrie, însă Curtea Constituţională a blocat aplicarea ei până la o decizie definitivă.

„O asemenea condiţie este comparabilă cu vaccinarea obligatorie, care necesită mai întâi o modificare a legii privind bolile infecţioase”, a indicat Curtea, potrivit agenţiei naţionale de presă STA.

Slovenia a vaccinat până acum cu schema completă în jur de 55% din cei 2 milioane de locuitori, sub media din UE, iar guvernul încearcă să impulsioneze primirea vaccinului.

Măsuri ale unor state UE de a face obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19 a tuturor persoanelor - în frunte cu Austria, planuri similare fiind discutate şi în Germania - sau a angajaţilor care lucrează cu publicul, ori de a-i plasa în lockdown pe nevaccinaţi au declanşat proteste ale celor care consideră că li se încalcă libertăţile personale.

Începând din octombrie, Slovenia traversează o resurgenţă a infectărilor, deşi numărul de cazuri a scăzut în ultimele zile. Duminică au fost raportate 775 de cazuri noi, faţă de 1.116 sâmbătă. (Sursa: Agerpres)