Noul guvern german condus de Olaf Scholz, va avea pentru prima dată tot atâtea femei cât și bărbați, portofolii cheie precum Internele sau Apărarea urmând să fie preluate de acestea, a anunțat luni viitorul cancelar social-democrat, citat de AFP și Deutsche Welle.

Cabinetul lui Olaf ScholzFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

„Paritatea este importantă pentru mine, motiv pentru care printre cei 16 miniștri vor fi opt bărbați și opt femei”, a asigurat viitorul cancelar care de mulți ani afirmă că este un feminist.

„Sunt deosebit de mândru că acum femeile se află în fruntea unor ministere pentru care nu este tradițional” ca ele să fie ocupate de femei, a adăugat el.

Partidul Social Democrat (SPD), care va conduce o coaliție guvernamentală cu Verzii și liberalii de la FDP, a decis să încredințeze femeilor portofoliile de la Interne, Apărare, Dezvoltare și Construcții.

Lidera ecologistă Annalena Baerbock, în vârstă de 40 de ani, urmează să devină ministru de Externe, o premieră pentru Germania, în timp ce alte două femei, tot din Partidul Verzilor, vor prelua ministerele Mediului și Familiei.

Liberalii de la FDP au cedat doar unul dintre cele patru posturi ministeriale care le-au revenit unei femei, cel al Educației.

Olaf Scholz urmează să fie ales cancelar miercuri de membrii Bundestagului. El și guvernul său vor fi învestiți apoi oficial de către președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.