Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Elveţia cere prerogative mai mari pentru a-i penaliza pe bancherii incorecţi, după o serie de scandaluri care au afectat reputaţia sectorului la nivel internaţional, transmite Reuters, citat de news.ro. Marlene Amstad, şefa consiliului de administraţie al Autorităţii de Supraveghere a Pieţelor Financiare Elveţiene (FINMA), a declarat pentru ziarul SonntagsZeitung că agenţia ar saluta noi instrumente care să tragă la răspundere bancherii pentru greşelile pe care le fac.

ElvetiaFoto: Unsplash / CC0 Public Domain

În timp ce FINMA îi poate exclude pe bancherii care comit erori grave, îi lipseşte un set de instrumente mai larg pe care Marea Britanie, de exemplu, îl are cu regimul său de senior manager, a spus ea în interviu.

”Nu putem introduce singuri astfel de instrumente, legislativul trebuie să facă asta. În prezent, există iniţiative politice care abordează nevoia de acţiune în acest sens. Suntem interesaţi să avem un set de instrumente cât mai complet şi suntem fundamental deschişi către intrumente noi, eficiente.", a spus ea.

Exasperarea faţă de Credit Suisse, în special, determină Elveţia să regândească un sistem în care bancherii de top au fost în mare parte de neatins, a relatat Reuters în luna mai.

Pierderile mari înrgistrate de Credit Suisse în urma prăbuşirii biroului de familie Archegos şi decimarea unor investiţii ale clienţilor de ordinul miliardelor susţinute de compania financiară britanică insolvabil Greensill au înfuriat autorităţile de reglementare şi au declanşat o discuţie rară între parlamentari despre amendarea bancherilor.

Cu privire la alte subiecte, Amstad a spus că riscurile de pe piaţa creditelor ipotecare au crescut pe măsură ce preţurile imobiliarelor s-au abătut de la fundamentele economice, dar ea a spus că nu este la latitudinea FINMA să decidă.

"Ceea ce putem face este să cerem băncilor individuale provizioane de risc suplimentare dacă o bancă îşi asumă un risc prea mare atunci când acordă credite ipotecare. Folosim acest instrument în mod regulat, inclusiv recent", a spus ea fără a oferi mai multe detalii.