Mii de manifestanţii - aproximativ 8.000 potrivit poliţiei - au ieşit duminică în stradă la Bruxelles pentru a protesta față de restricțiile anti-COVID din Belgia, la două săptămâni de la o mobilizare care a degenerat în violenţe, relatează AFP. Și duminică au avut loc ciocniri între manifestanți și forțele de ordine.

noi manifestatii la BruxellesFoto: Captura

Deși marşul începuse într-o atmosferă de calm relativ, spre finalul protestului au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine.

Atunci când un grup de protestatari a început să arunce cu cutii metalice, să lanseze petarde şi focuri de artificii în direcţia forţelor de ordine, poliţiştii au reacţionat cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

În timp ce marşul îşi încheiase itinerariul, poliţia a cerut manifestanţilor să se disperseze, pentru a controla mai bine derapajele violente. Dispersarea manifestanţilor la Bruxelles continua duminică după-amiază.

Marşul antivacciniştilor a decurs în general paşnic după-amiază, în pofida câtorva petarde şi rachete de semnalizare, sub supravegherea unui important dispozitiv de forțe de ordine. Unii dintre manifestanţi au dansat pe muzică techno.

Pe unele pancarte se putea citi "Vaccinuri-nu mersi!", "COVID=genocid organizat", "QR= svastică!". "Spunem nu vaccinării copiilor noştri!", au scandat un grup de femei.

Manifestanţii au denunţat obligaţiile impuse populaţiei de la începutul pandemiei de COVID-19 pentru limitarea contaminărilor, cum ar fi permisul de sănătate obligatoriu pentru a avea acces în anumite locuri. Ei au criticat, de asemenea, modul în care mass-media a reflectat criza sanitară.

Unităţi ale poliţiei, cu scuturi şi căşti, au fost desfăşurate în jurul cartierului european din Bruxelles, unde se află instituţiile UE. Mai multe artere au fost blocate de bariere din sârmă ghimpată. De asemenea, au fost mobilizate autospeciale dotate cu tunuri cu apă, în timp ce elicoptere au survolat zona.

Cu două săptămâni în urmă, poliţia, luată prin surprindere de amploarea mobilizării, nu a reuşit să prevină violențele.

Denumită "Actul 2, Marş pentru libertate", manifestaţia de duminică și-a propus să continue mobilizarea din 21 noiembrie, care a reunit 35.000 de persoane, potrivit poliţiei, în capitala belgiană. Atunci, marşul, la început paşnic, a degenerat în violenţe. Militanţi de extrema-dreaptă au fost identificați printre participanţii turbulenţi la proteste, la care au fost agitate steaguri naţionaliste flamande.

Mai multe oraşe din Europa s-au confruntat cu astfel de mobilizări, în special în Olanda şi Austria, în timp ce guvernele au sporit măsurile restrictive în ultimele săptămâni în faţa unui nou val de contaminare.

Astfel, Belgia a anunţat vineri închiderea grădiniţelor şi a şcolilor primare pentru sărbătorile de Crăciun, devansând vacanţa cu o săptămână pentru a contracara extinderea epidemiei. (Sursa: Agerpres)