Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a apreciat sâmbătă că vastele operaţiuni militare chineze efectuate recent în apropierea Taiwanului par o "repetiţie", reiterând sprijinul ferm al Washingtonului pentru această insulă, transmit AFP și Agerpres.

Lloyd AustinFoto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

Într-un discurs consacrat în mare parte ansamblului de provocări lansate de Beijing, Lloyd Austin a adăugat că Statele Unite rămân hotărâte să susţină "capacitatea Taiwanului de a se apăra".

Luând cuvântul la un forum pe tema apărării naţionale desfăşurat la Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan din Simi Valley, California, el a insistat asupra "diferenţelor reale atât pe planul intereselor, cât şi al valorilor" dintre Washington şi China.

"Dar contează felul în care le gestionăm", a subliniat şeful Pentagonului.

În ultimele luni, armata chineză a desfăşurat o serie de operaţiuni militare aeriene şi maritime tot mai agresive în vecinătatea Taiwanului, pe care China îl consideră parte a teritoriului său.

Unii analişti au sugerat că Beijingul l-ar putea testa astfel pe preşedintele american Joe Biden în primul său an de mandat.

China, a declarat Lloyd Austin, este singura putere capabilă în prezent să-şi folosească "puterea economică, diplomatică, militară şi tehnologică pentru a lansa o provocare de durată unui sistem internaţional stabil şi deschis".

Pentru el, liderii chinezi "şi-au exprimat tot mai deschis nemulţumirea în legătură cu ordinea dominantă şi dorinţa acestora de a priva Statele Unite de rolul lor de lider mondial".

Dar, a spus din nou secretarul Apărării, "nu căutăm nici confruntarea, nici conflictul (...) Nu căutăm un nou război rece sau o lume divizată în blocuri rigide".

În faţa provocării chineze, a subliniat el, Statele Unite îşi vor adânci legăturile cu ţările prietene din regiune, în special prin manevre militare comune.

"Rămânem fideli politicii noastre privind o singură Chină şi angajamentelor asumate (...) pentru a sprijini capacitatea Taiwanului de a se apăra, menţinându-ne în acelaşi timp capacitatea de a rezista oricărei recurgeri la forţă care ar pune în pericol securitatea poporului din Taiwan", a mai declarat Lloyd Austin.

Washingtonul merge cât de departe posibil în legăturile sale cu Taiwanul, fără a trata acest teritoriu ca pe un stat suveran.

Aceasta este aşa-numita "ambiguitate strategică" a americanilor care, iniţial loiali Taiwanului, au stabilit în cele din urmă relaţii diplomatice în 1979 cu puterea comunistă chineză.

Această doctrină a făcut posibilă păstrarea statu-quoului, mai scrie AFP.