Pandemia de coronavirus a slăbit puterea Chinei în zona indo-pacifică, iar incertitudinile tot mai profunde în materie de securitate din regiune prezintă un risc "semnificativ" de război, se spune duminică, într-un raport al Institutului Lowy, preluat de Reuters.

China nu va niciodata asa dominanta ca SUAFoto: Dreamstime.com

Aliații SUA din regiune și națiunile-cheie pentru echilibrul între marile puteri, cum ar fi India, nu au fost niciodată mai dependente de capacitatea și dorința americană de a susține o contrapondere militară și strategică ca răspuns la ascensiunea Chinei, a explicat think tank-ul de politică externă cu sediul la Sydney.

Beijingul a încercat să descurajeze țările din Asia de Sud-Est să se alăture coaliției americane, în timp ce și-a îmbunătățit schimburile militare cu Rusia și Pakistanul, precum și cu Coreea de Nord, creând astfel un trio formidabil de puteri cu arme nucleare aliate cu China în regiune.

"Dacă noul echilibrul de puteri militare contribuie la stabilitatea strategică în zona indo-pacifică, aceasta este o întrebare încă fără răspuns", se arată în raport.

"Profunzimea ostilităților, amploarea competiției dintre SUA și China și prezența mai multor puncte potențiale de focare armate înseamnă că riscul de război este semnificativ", adaugă institutul citat.

Impactul provocat de pandemie a subminat însă prosperitatea generală a regiunii, slăbind puterea globală a Chinei.

”Nu există nimic inevitabil în ceea ce privește ascensiunea Chinei”

"Beijingul are acum mai puține șanse de a-și depăși concurentul în ceea ce privește puterea globală până la sfârșitul deceniului - asta sugerează că nu există nimic inevitabil în ceea ce privește ascensiunea Chinei în lume", se arată în raport.

"Pare foarte puțin probabil ca China să fie vreodată la fel de dominantă precum a fost odată Statele Unite", continuă sursa citată.

Think-tank-ul apreciază că Australia, ale cărei relații cu China s-au deteriorat semnificativ în ultimii ani, a rezistat mai bine puterii crescânde a Chinei decât majoritatea partenerilor americani - însă este din ce în ce mai dependentă de Washington.

În 2018, Australia a interzis gigantului tehnologic chinez Huawei accesul la rețeaua sa de telecomunicații 5G. Relațiile s-au înrăutățit anul trecut, când Canberra a cerut o anchetă independentă privind originile coronavirusului, ceea ce a provocat o serie de represalii comerciale din partea Chinei.

(Sursa foto: Tanita Chunsiripongpann | Dreamstime.com)