Papa Francisc a cerut duminică lumii să pună capăt „naufragiului civilizaţiei”, într-un discurs rostit într-o tabără de migranţi de pe insula greacă Lesbos.

Papa Francisc, in LesbosFoto: VATICAN MEDIA / IPA / PA Images / Profimedia

Mediterana „este pe cale să devină un cimitir sumbru fără pietre funerare. (...) Vă implor să punem capăt acestui naufragiu al civilizaţiei”, a declarat suveranul pontif, aflat la a doua vizită pe Lesbos, după cea din 2016, când încă exista notoria tabără suprapopulată de la Moria, scrie Agerpres.

Duminică, la Mavrovouni, unde sunt găzduiţi circa 2300 de migranţi, Papa Francisc a deplâns faptul că „puţine s-au schimbat în problema migraţiei” în aceşti cinci ani.

„Am venit aici ca să văd şi să vă privesc în ochi, ochi plini de teamă şi de speranţă, ochi care au văzut violenţa şi sărăci, ochi brăzdaţi de prea multe lacrimi”, a spus papa, în zona de primire şi identificare a taberei. El a salutat şi a dat mâna cu zeci de solicitanţi de azil, inclusiv copii.

Papa Francisc a remarcat că „este uşor de instigat opinia publică, inducându-i teama de alţi (oameni)” şi că cei care condamnă imigraţia „nu reuşesc să ia atitudine cu aceeaşi vehemenţă” şi împotriva exploatării celor săraci, împotriva războiului şi a industriei de armament.

„Trebuie atacate cauzele de bază, nu săracii care plătesc consecinţele şi sunt folosiţi pentru propagandă politică”, a subliniat suveranul pontif.

Îndepărtându-se de la discursul pregătit, Papa Francisc a denunţat ca „tulburător” faptul că unii lideri europeni vor să ridice ziduri din bani publici şi încercuiri din sârmă ghimpată, pentru a nu permite accesul imigranţilor.

„Ne aflăm în epoca gardurilor şi a sârmei ghimpate”, a notat Papa Francisc.