Zece persoane rămase blocate după erupția vulcanului Semeru din Indonezia au fost evacuate în siguranță, a anunțat duminică agenția de atenuare a efectelor dezastrului (BNPB), în timp ce bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 13 morți și zeci de răniți, transmite Reuters.

Masini ingropate sub cenusa vulcanului SemeruFoto: Kurniawan / Xinhua News / Profimedia

Semeru, cel mai înalt munte de pe insula Java, a aruncat sâmbătă coloane de cenușă și nori de abur fierbinte care au acoperit satele din apropiere din provincia Java de Est, locuitorii fugind panicați din fața dezastrului.

Erupția a distrus un pod important care leagă două zone din districtul vecin Lumajang de orașul Malang și a afectat clădiri, au declarat autoritățile.

Abdul Muhari, oficial al BNPB, a spus că 13 persoane au fost ucise în urma erupției, dintre care două au fost identificate.

Nouăzeci și opt au fost rănite, inclusiv două femei însărcinate, iar 902 au fost evacuate, se arată în comunicat. Cele mai multe răni au fost arsuri, au precizat autoritățile.

În zona Sumberwuluh, stratul gos de cenușă a acoperit casele afectate, în timp ce voluntarii încercau să întoarcă din drum oamenii care doreau să revină la casele lor din apropierea localității Semeru.

Un oficial de la agenția indoneziană de căutare și salvare a declarat că evacuările au fost suspendate din cauza norilor fierbinți care îngreunează eforturile de intervenție

Ministerul indonezian al transporturilor a declarat duminică că erupția nu a provocat întreruperea zborurilor, dar piloții au fost avertizați să fie atenți la norii de cenușă.

Semeru, cu o înălțime de peste 3.600 de metri, este unul dintre cei aproape 130 de vulcani activi din Indonezia. Acesta a mai erupt în ianuarie, fără a provoca victime.

Indonezia se află pe "Cercul de foc al Pacificului", o zonă foarte activă din punct de vedere seismic, unde diferite plăci tectonice se întâlnesc și generează un număr mare de cutremure și vulcani.