Egiptul a lansat joi o serie de convorbiri cu gruparile palestiniene Hamas si Jihadul Islamic, cu scopul de a ajunge la un armistitiu intre aceste miscarile radicale palestiniene si Israel, relateaza Reuters.

Oficialii egipteni spera sa obtina semnarea unui acord de incetare a focului, care ar pune capat atacurilor palestiniene cu rachete asupra Israelului, venind din Fasia Gaza. Hamas si Jihadul Islamic au semnalat ca, la randul sau, Israelul, va fi obligat sa opreasca orice atac asupra Fasiei Gaza si sa inceteze blocada asupra teritoriilor ei.

"Conditiile noastre sunt clare. Cerem inamicului sionist sa inceteze toate formele de agresiune impotriva populatiei noastre din Gaza si Cisiordania si sa ridice blocada din Gaza", a declarat un lider al Jihadului Islamic, Khader Habib, citat de Reuters.

Convorbirile au avut loc la El Arish, un oras egiptean situat la sud de Fasia Gaza, la trei zile dupa ce Israelul a incheiat o ofensiva in nordul Gaza ce s-a soldat cu moartea a peste 120 de palestinieni, aproximativ jumatate dintre ei din randul civililor.

Recent, secretarul de stat al SUA, Condoleeza Rice, care a vizitat Israelul si Cisiordania, a afirmat ca Mahmud Abbas a fost de acord cu reluarea convorbirilor.