Cancelarul german Angela Merkel se va intalni, sambata, cu noul presedinte ales al Rusiei, Dmitri Medvedev. Aceasta este prima vizita oficiala efectuata de un lider occidental la Kremlin, dupa victoria obtinuta de Medvedev la alegerile prezidentiale ruse, desfasurate pe 2 martie, anunta AFP.

Merkel va discuta si cu presedintele in exercitiu Vladimir Putin, care va ocupa functia de prim ministru, dupa ce Medvedev va fi investit in functie la data de 7 mai. "Vizita cancelarului german la Moscova nu va fi una de curtoazie, ci o vizita pragmatica", a afirmat Alexander Rahr, specialist in problemele ruse la Societatea Germana de Politica Externa (DGAP).

Potrivit ziarului rus Nezavisimaia Gazeta, citat de AFP, discutiile ruso-germane se vor concentra pe teme sensibile, precum dosarul Kosovo, Tratatul pentru Fortele Conventionale in Europa (CFE), a carui aplicare a fost suspendata de Moscova in decembrie, si dosarul nuclear iranian.

"Germania a investit miliarde de euro in economia rusa si depinde de Moscova din punct de vedere energetic. Merkel va discuta in special despre interesele economice ale Germaniei si interesele strategice ale Europei", a adaugat Rahr, care crede ca elita politica germana vede cu simpatie si speranta sosirea la putere a lui Medvedev.

Chiar daca relatiile dintre Germania si Rusia s-au deteriorat in ultimii ani, in special din cauza apropierii Berlinului de Washington, ministrul german de externe este de parere ca un nou parteneriat intre Uniunea Europeana si Moscova este binevenit. El a precizat ca "Rusia va ramane un partener strategic indispensabil" pentru pacea europeana.