Sâmbătă, în Gambia s-au deschis urnele de vot, alegătorii folosind un sistem de vot unic, cu bile puse în ”găleata” de vot a fiecărui candidat, în cadrul unor alegeri prezidențiale foarte disputate, care vor testa stabilitatea și progresul democratic, transmite agenția Reuters.

Alegeri in GambiaFoto: Profimedia Images

Este primul scrutin democratic din Gambia de când fostul președinte Yahya Jammeh a fost înlăturat din funcție în 2016.

Jammeh, care a fost învins de o coaliție de opoziție care l-a susținut pe actualul președinte Adama Barrow, a fugit în Guineea Ecuatorială în 2017, după ce a refuzat să accepte înfrângerea.

Barrow, un fost agent de securitate și dezvoltator imobiliar în vârstă de 56 de ani, se va confrunta cu cinci contracandidați, inclusiv cu fostul său mentor politic, Ousainou Darboe, în vârstă de 73 de ani.

Aproape 1 milion de persoane din cele 2,5 milioane de locuitori sunt înregistrate pentru a vota în cea mai mică țară din Africa continentală.

Potrivit Comisiei electorale independente (IEC), se așteaptă o prezență ridicată la vot.

La o secție de votare din capitala Banjul, funcționarii electorali au cărat ”gălețile” de vot afară pentru a arăta alegătorilor ce formaseră lungi cozi că sunt goale înainte de începerea votului, notează Reuters.

Siddy Khan a fost primul care a votat în cabina sa. A ieșit sprijinindu-se în baston, cu cerneală albastră pe degetul arătător drept pentru a arăta că a votat. "Mă simt bine. Sper că votul va decurge bine", a declarat bărbatul de 71 de ani.

Gambienii se simt confortabil cu procedura de folosire a bilelor de sticlă pentru a vota, a declarat Mamadou A. Barry, un ofițer electoral.

Sistemul a fost introdus în anii 1960 pentru a evita buletinele de vot anulate într-o națiune cu o rată ridicată a analfabetismului.

"Fiecare alegător primește o bilă. Cred că este transparent și corect", a spus Barry.