Părinţii adolescentului Ethan Crumbley, care a ucis patru elevi la un liceu din statul american Michigan, au fost inculpaţi vineri pentru omor, informează Reuters, AFP şi Agerpres.

Atac armat la liceul OxfordFoto: SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia

James şi Jennifer Crumbley sunt acuzaţi fiecare de câte patru omoruri involuntare, după ce fiul lor în vârstă de 15 ani şi-a împuşcat mortal patru colegi de clasă şi a rănit alţi şapte, la liceul Oxford, situat la circa 60 km la nord de Detroit.

James, tatăl adolescentului, este cel care cumpărase cu patru zile înainte arma folosită de acesta pentru atacul de marţi, afirmă autorităţile.

Spre deosebire de alte state americane, în Michigan proprietarii de arme de foc nu sunt obligaţi prin lege să păstreze armele în locuri inaccesibile pentru copii. Părinţii sunt rareori acuzaţi de crimele copiilor, menţionează Reuters.

Procuroarea Karen McDonald din comitatul Oakland a declarat că Ethan „este cel care a apăsat pe trăgaci”, dar „alte persoane au contribuit la acest eveniment şi am intenţia să îi pun să dea socoteală”.

Arama, cadou de Craciun

James Crumbley cumpărase vinerea anterioară, de „Black Friday”, un pistol semiautomat Sig Sauer cadou de Crăciun pentru fiul său.

După achiziție, adolescentul a postat imagini cu arma pe rețelele de socializare, numind-o „frumusețe”.

Potrivit polițiștilor, acesta se înregistrase cu o zi înainte de atac cu telefonul mobil anunțand intenția de a folosi arma în liceu, fără a o difuza pe internet.

A doua zi dimineață, Ethan Crumbley fusese chemat împreună cu părinții săi de către administrația școlii, pentru niște desene cu o armă și un corp însângerat însoțite de un emoticon zâmbitor, precum și mesaje care evocă moartea: „Ajută-mă, viața mea este inutilă, lumea e moartă, sânge peste tot”, a povestit procurorul.

„A crede că un părinte ar putea citi aceste cuvinte știind că fiul lor a avut acces la o armă letală pe care i-a dat-o este de neînțeles și cred că este o crimă”, a spus aceasta.

De asemenea, ea îi învinovățește pe părinți că nu l-au întrebat pe fiul lor unde i-a fost arma, care era în rucsac, și că au refuzat să-l aducă pe băiat acasă.

Legea „inadecvată”

La două ore după întâlnire, a ieșit din baie, cu pistolul în mână, înaintând metodic pe holurile școlii, trăgând în liceeni și în ușile sălilor de clasă unde elevii se baricadaseră. A tras cel puțin 30 de gloanțe.

Potrivit poliției, acesta a tras la întâmplare, fără a alege victimele.

La știrea că un atac armat a avut loc la liceu, Jennifer Crumbley îi trimisese un mesaj fiului ei, scriind „Ethan, nu o face”. Tatăl a anunțat apoi polițiștii că pistolul a dispărut din sertarul în care era depozitat.

Procesele sunt, de asemenea, un „mesaj către proprietarii de arme că au o responsabilitate”, a spus McDonald, denunțând legea „inadecvată” din Michigan, care nu cere să ții arma sub cheie.

Tragedia a creat o atmosferă de psihoză în Michigan, unde autoritățile sunt „inundate” cu mesaje de amenințări la adresa școlilor.

Peste 60 de școli au fost închise la nivel național din cauza „comportamentului amenințător”, potrivit poliției din disctrictul Oakland, adăugând că majoritatea amenințărilor sunt false.

Autorii acestora riscă 20 de ani de închisoare pentru „falsă amenințare teroristă”, a subliniat Karen McDonald.

Atacul comis de băiatul în vârstă de 15 ani este cel mai grav de acest gen din 2021 în Statele Unite şi se înscrie într-o serie de omoruri în masă cu arme de foc în şcolile americane care continuă de decenii.