Operaţiunile pentru retragerea statuii fostului preşedinte american Theodore Roosevelt, în apropiere de Central Park din New York, au început. Instalată la intrarea în Muzeul american de Istorie Naturală de 80 de ani, sculptura care îl înfăţişează pe preşedinte pe cal, flancat de un afro-american şi un amerindian, a fost considerată degradantă, potrivit News.ro care citează Le Figaro.

Statuia lui Theodore RooseveltFoto: YouTube

Ea a devenit și mai celebră după difuzarea filmului ”O noapte la muzeu”.

Această statuie din bronz a lui Roosevelt, preşedinte din 1901 până în 1909, a cărei retragere a fost anunţată în iunie 2020, este de acum încastrată într-o schelă impunătoare pe amplasamentul din faţa muzeului. Conducerea instituţiei a indicat că lucrările „vor dura luni”, fără să ofere o dată definitivă pentru îndepărtare.

Statuia lui Roosevelt îl înfăţişează pe preşedinte pe cal, având un bărbat de culoare şi un amerindian la picioare, o reprezentare degradantă pentru Muzeul de Istorie Naturală, care a solicitat autorităţilor oraşului retragerea ei.

Anunţul, în iunie 2020, a venit la puţin timp după moartea lui George Floyd, un afro-american ucis de poliţia din Minneapolis, care a provocat o undă de şoc în Statele Unite cu privire la rasism. Atunci, multe alte figuri istorice au fost ţinte, precum foştii preşedinţi Andrew Jackson şi Thomas Jefferson. Şi în septembrie, statuia uriaşă a generalului confederat Robert Lee, simbol al trecutului sclavagist al ţării, a fost demontată în Virginia. Dacă aceste acţiuni par legitime unora, personalităţi politice şi istorici sunt îngrijoraţi în privinţa unei curse fără sfârşit în această, aparentă, potrivit lor, „cancel culture” (anulare).

Statuia lui Roosevelt va fi găzduită, în virtutea unui împrumut pe termen lung, în viitoarea bibliotecă preşedinţială „Theodore Roosevelt”, în Dakota de Nord. Acest muzeu înfiinţat în onoarea fostului preşedinte american, care trebuie să se deschidă în 2026, a promis să recontextualizeze obiectul considerat „problematic”, consultându-se cu reprezentanţi nativi amerindieni şi afro-americani.

Recent, oraşul New York a anunţat că o statuie a lui Jefferson, părintele fondator al SUA, va fi retrasă din sala de Consiliu a aleşilor, pentru că el a deţinut sclavi pe plantaţiile sale din Virginia.

Alături de George Washington şi Abraham Lincoln, Thomas Jefferson şi Theodore Roosevelt constituie cei patru preşedinţi ale căror chipuri sunt sculptate în roca celebrului Munte Rushmore, din Dakota de Sud.