Ungaria vrea să blocheze participarea Uniunii Europene la summitul democrației organizat pentru săptămâna viitoare de președintele american Joe Biden fiindcă este singura țară a blocului comunitar care nu a primit o invitație, relatează Euractiv.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Agenția Bloomberg notează că Ungaria s-a pronunțat împotriva participării UE ca bloc la summitul de joia viitoare după o reuniune a ambasadorilor statelor membre ce a avut loc miercuri.

Gergely Gulyás, șeful cancelariei prim-ministrului Viktor Orbán, a declarat că fără participarea Ungariei nu poate exista o poziție comună a UE, aducând drept argument regula unanimității din tratatele blocului comunitar în ceea ce privește problemele de relații externe.

Mai mult, acesta a declarat că „Ungaria nu are aceleași probleme serioase cu democrația pe care le au Statele Unite”.

„Dacă putem ajuta și America crede că are nevoie de sfaturile noastre, îi stăm la dispoziție. În Ungaria nu suntem în punctul în care o treime din electorat crede că alegerile democratice au fost trucate și sper să nici nu ajungem acolo”, a adăugat Gergely Gulyás.

Președintele american Joe Biden a invitat peste 100 de țări la summitul virtual ce va avea loc pe 9-10 decembrie cu scopul de a consolida întărirea frontului democratic în fața agresiunilor Chinei și ale Rusiei.

În pofida disputelor sale cu Bruxelles-ul privind respectarea statului de drept, Polonia a fost invitată la summit, fiind un aliat-cheie al Washingtonului în Europa de Est.