Președintele Parlamentului să se schimbe în fiecare an conform principiului rotației. Asta au convenit cele patru formațiuni care negociază zilele acestea formarea unui guvern - „Continuăm Schimbarea” (PP), Partidul Socialist Bulgar (BSP), „Există un Astfel de Popor” (ITN) și Bulgaria Democrată (BD), potrivit Sega.bg.

BulgariaFoto: Elitsa Lambova / Alamy / Profimedia Images

Ideea este ca într-un mandat complet de patru ani, fiecare dintre cele patru partide să aibă un președinte al Parlamentului. Potrivit înțelegerii, rotația va începe cu președintele demisionar al BSP, Cornelia Ninova.

Despre intențiile negociatorilor s-a aflat dintr-o scrisoare semnată de secretarul general al formațiunii Democrați pentru o Bulgarie Puternică, unul dintre partidele din Bulgaria Democrată, transmisă membrilor Consiliului Executiv. Ei au termen până astăzi la prânz să spună dacă susțin intrarea la guvern cu proprii miniștri. Scrisoarea prezintă și noua structură a Consiliului de Miniștri de la Sofia.

Aceasta arată că este prevăzut ca Bulgaria să aibă un singur vicepremier, sub a cărui autoritate se va afla Agenția pentru Păduri, care acum face parte din Ministerul Agriculturii și Direcția „Serviciul Național pentru Protecția Naturii” din cadrul Ministerului Mediului și Apelor.

Este în curs de înființare postul de ministru al guvernării electronice, care va fi, de asemenea, responsabil și de Direcția Generală Înregistrări Civile și Serviciu Administrativ, Poșta Bulgară și Agenția pentru Registru. Societatea de stat pentru administrare barajelor trece de la Ministerul Economiei la cel al Agriculturii, iar Agenția pentru Infrastructură Rutieră (API) va fi la Ministerul Transporturilor, nu la Ministerul Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice.

De asemenea, din scrisoare reiese că fiecare dintre formațiunile prezente la negocieri are „un pachet agreat de vice-miniștri, prefecți și adjuncți de prefecți, precum și un set de alte poziții de conducere de stat”. Și că ambiția este ca acordul de coaliție să fie anunțat până la data de 3 decembrie, când are loc prima ședință a noii Adunări Naționale. (Rador)