Cadrul legal, tendinta, opinia publica: cand vine vorba de dreptul la avort, Statele Unite sunt, in multe privinte, o exceptie pe scena internationala.

Protest impotriva legii anti-avort din TexasFoto: AFP / Getty Images / Profimedia

Alături de Beijing și Phenian

În absența unei reglementări federale, Curtea Supremă a Statelor Unite a fost cea care a garantat în 1973 dreptul femeilor americane de a avorta. Acesta există până la „viabilitatea” fătului, adică capacitatea acestuia de a supraviețui în afara uterului, între 22 și 24 de săptămâni de sarcină.

La o ședință de miercuri, care ar putea marca un punct de cotitură istoric, cea mai înaltă instanță a țării a părut să vrea să revină asupra acestui termen.

Liderul său, conservatorul John Roberts, s-a declarat „îngrijorat” că „Statele Unite împart cu China și Coreea de Nord limita viabilității”, în timp ce restul lumii este mai restrictiv.

Folosind același argument, fostul vicepreședinte Mike Pence, un creștin ultra-conservator, a cerut Curții Supreme cu o zi înainte „să scoată America din marginile radicale și să o readucă în gândirea occidentală”.

De fapt, Statele Unite se numără printre țările cu cele mai coborâte termene limită.

Potrivit unui studiu al Centrului pentru Drepturile Reproductive, doar 67 de țări, în principal occidentale, permit întreruperea voluntară a sarcinii fără justificare.

Și Statele Unite se numără printre cele zece țări cu cea mai joasă limită, alături de China, dar și Marea Britanie (24 de săptămâni)

Însă aceste limite sunt înșelătoare pentru că, în mai multe țări, există excepții largi „economice, sociale sau medicale” care permit femeilor de a avorta în orice moment al sarcinii, potrivit avocatei Julie Rinkelman care a apărat miercuri status quo-ul la Curtea Supremă.

Diferențe mari în privința dreptului la avort în SUA de la stat la stat

Important, a adăugat avocatul în răspunsul ei către judecătorul Roberts, „nu e genul de bariere pe care le avem aici”.

Statele conservatoare din centrul și sudul țării au crescut într-adevăr legile restrictive în ultimii ani, forțând multe clinici să se închidă încât a mai rămas doar una.

De la 1 septembrie, Texas a interzis și avorturile încă de la șase săptămâni de sarcină, iar Curtea Supremă nu a spus încă nimic. În schimb, avortul este foarte accesibil în statele de coastă progresive, precum California sau New York.

Puține țări au diferențe geografice atât de multe.

Contra curent: mai multe măsuri restrictive

„Suntem o aberație în ceea ce privește evoluția dreptului la avort”, mai crede Nancy Northup, care conduce Centrul pentru drepturile reproductive: „de 25 de ani tendința a fost spre relaxare, cu progrese recente în Mexic, în Argentina și Benin”.

Totuși, fără să cunoască măcar decizia Curții Supreme care probabil nu va fi pronunțată înainte de iunie, „Statele Unite ale Americii se află într-o fază regresivă cu peste 100 de restricții adoptate chiar anul acesta”, notează ea.

Cetățenii americani, foarte duri în privința avortului

În comparație cu alte democrații occidentale, America se remarcă și prin duritatea dezbaterilor despre avort.

75% dintre suedezi, 65% dintre britanici, 64% dintre francezi, 61% dintre italieni sau spanioli... cred că avortul ar trebui autorizat de îndată ce o femeie dorește, în timp ce doar 42% dintre americani împărtășesc această opinie, potrivit un sondaj Ipsos din 2021.

Și în aceste țări, care uneori au cunoscut mobilizări puternice când avortul a fost legalizat, dezbaterile s-au stins.

În Statele Unite, dimpotrivă, după decizia din 1973, climatul s-a înrăutățit, în special pentru că Partidul Republican a folosit lupta împotriva avortului pentru a mobiliza alegătorii religioși.

Donald Trump întruchipează această strategie până la extrem: în 1999, miliardarul s-a declarat în favoarea dreptului femeilor de a „alege”, dar a câștigat alegerile prezidențiale din 2016 promițând că va numi judecători care se opun avortului la Curtea Supremă.

În timpul mandatului său, el a reușit să aducă trei magistrați conservatori în templul legii, iar această strategie pare gata să dea roade.