Congresul se chinuia joi să evite paralizia serviciilor federale americane în acest weekend, celebra „închidere” pe care oficialii republicani aleși amenință să o provoace în semn de protest față de obligativitatea vaccinării cerută de guvernul Biden, scrie AFP.

Nancy PelosiFoto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Parlamentarii au la dispoziție doar o zi și jumătate pentru a conveni asupra unei noi legi de finanțare, dacă vor să evite epuizarea bruscă a resurselor statului federal, care ar trimite sute de mii de angajați în șomaj tehnic.

Ar fi afectate ministerele dar și parcurile naționale și o multitudine de organizații. Închiderea din iarna 2018, cea mai lungă până în prezent, a afectat în mod considerabil controlul bagajelor din aeroporturi, o problemă pe care marea majoritate a aleșilor nu o doresc înainte de sărbători.

"Republicanii apropiați de Trump se opun vaccinării obligatorii"

Nerăbdători să evite această situație foarte nepopulară în rândul americanilor, parlamentarii au reușit să cadă de acord să voteze un text care să prelungească actualul buget al guvernului până pe 18 februarie. Rezultatul unor negocieri lungi, acesta include în special 7 miliarde de dolari pentru a ajuta refugiații afgani.

Dar o mână de aleși republicani, cei mai mulți dintre ei foarte apropiați de Donald Trump, refuză pentru moment să-l susțină, argumentând că ar contribui la finanțarea implementării ordinului executiv al lui Joe Biden care obligă angajații companiilor de peste 100 de persoane să se vaccineze, și căruia ei i se opun.

„Este atât de stupid încât oamenii care se opun științei, vaccinării, spun că vor bloca statul federal din cauza asta”, a criticat președintele democrat al Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi.

Ea a spus că camera inferioară va vota textul joi după-amiază.

Însă scenariul unei „închideri”, chiar dacă pentru câteva zile, este încă foarte real.