Președintele cipriot Nicos Anastasiades a anunțat joi că Papa Francisc intenționează să aducă înapoi în Italia 50 de migranți cu reședința în Cipru, într-un discurs în prezența suveranului pontif care vizitează insula mediteraneană., scrie AFP.

Papa FranciscFoto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

„Am dori să ne exprimăm recunoștința pentru inițiativa de a transfera 50 de migranți din Cipru în Italia”, a declarat Anastasiades la Palatul Prezidențial din Nicosia. Vaticanul nu a confirmat imediat acest anunț.

În Cipru, Papa face apel la „unitate” și „să se depășească diviziunile”

Papa Francisc, aflat în vizită în Cipru, a cerut joi „unitate”, precum și la „depășirea diviziunilor”, într-un moment în care insula mediteraneană membră a Uniunii Europene se confruntă cu o criză migratorie majoră.

”Pentru a construi un viitor demn de Om, trebuie să lucrăm împreună, să depășim diviziunile, să dărâmăm zidurile și să cultivăm visul unității”, a spus suveranul pontif într-o catedrală din Nicosia.

„Trebuie să primim și să integrăm, să mergem împreună”, a adăugat el.

El s-a referit la Mediterana ca fiind „o mare de povești diferite, o mare care a a fost leagănul atâtor civilizații, o mare din care, și astăzi, vin oameni, popoare și culturi din toate părțile lumii”.

Referindu-se la diversitatea religioasă a Ciprului, Papa a mai cerut „să nu facem din diversitate o amenințare la adresa identității”. Potrivit acestuia, „prezența câtorva dintre frații și surorile noștri migranți” a făcut din insula „un adevărat punct de întâlnire între diferite grupuri etnice și culturi”.

„Cipru, răscruce geografică, istorică, culturală și religioasă, beneficiază de această poziție pentru a implementa o acțiune de pace”, a declarat apoi Francisc la palatul prezidențial din Nicosia, în prezența președintelui cipriot Nicos Anastasiades, făcând apel la țară să fie un „loc de lucru deschis pentru pace în Marea Mediterană”.