Curtea Supremă de Justiție din SUA pare a înclina balanța în favoarea legii din Mississipi care prevede interzicerea avortului după 15 săptămâni de sarcină, chiar și în cazurile de incest și viol, relatează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cadrul audierilor de miercuri, judecătorii conservatori au sugerat că ar exista o majoritate în favoarea legii, însă o decizie este așteptată abia în luna iunie.

Administrația Biden se opune acestor legi impuse de guvernatori republicani, în statele în care aceștia dețin majoritatea.

Activiștii antiavort fac presiuni asupra curții, cerându-le judecătorilor ”să protejeze copiii nenăscuți”, însă experții atrag atenția asupra consecințelor nefaste pe care le-ar avea o astfel de restrângere a drepturilor femeii. Creșterea ratei mortalității infantile este principalul efect invocat de aceștia.

Ambele tabere implicate în acest caz cunoscut drept Dobbs versus Jackson Women's Health Organization consideră dezbaterea ca fiind definitorie pentru problema dreptului la avort.

Avocații care pledează în favoarea legii din Mississippi au cerut curții să anuleze alte două decizii mai vechi care au constituit puncte de cotitură esențiale în ce privește avortul.

Este vorba despre decizia din 1973 în cazul Roe versus Wade, cea care le-a dat femeilor din SUA dreptul absolut la avort în primele 3 luni de sarcină, limitând însă acest drept în trimestrul al doilea.

A doua decizie a fost pronunțată în 1992 în cauza Planned Parenthood versus Casey. În această cauză, curtea a decis că statele nu pot restrânge drepturile femeilor care doresc întreruperea sarcinii înainte de 24 de săptămâni.

O eventuală decizie în favoarea restrângerii dreptului la avort nu ar fi o surpriză având în vedere actuala componență a Curții Supreme dominate de conservatori, dintre care 3 au fost numiți de fostul președinte american Donald Trump cu scopul explicit de a răsturna decizia din cauza Roe versus Wade.