Ministerul de externe de la Beijing l-a convocat miercuri seară pe ambasadorul Japoniei în China pentru o "întâlnire de urgenţă", după ce fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe a declarat că nici ţara sa şi nici Statele Unite nu ar putea sta deoparte în cazul în care China ar ataca Taiwanul, informează Reuters și Agerpres. Asistenta ministrului chinez de externe Hua Chunying a calificat declaraţia lui Shinzo Abe drept "eronată" şi o încălcare a normelor de bază ale relaţiilor dintre China şi Japonia în cadrul întâlnirii cu ambasadorul japonez Shui Hideo, potrivit unui comunicat al ministerului de externe de la Beijing.

Shinzo AbeFoto: Flickr

Afirmaţiile lui Abe "au contestat în mod deschis suveranitatea Chinei şi au oferit un sprijin neruşinat forţelor independentiste din Taiwan', a spus Hua.

"China se opune cu hotărâre acestui lucru", se spune în comunicat, care adaugă că tonul protestelor adresate Japoniei a fost unul dur.

Miercuri, în intervenţia sa la un forum virtual organizat de un think tank taiwanez, Shinzo Abe a spus că o invazie armată a Taiwanului ar reprezenta un pericol grav pentru Japonia.

Abe, care a demisionat din funcţia de prim-ministru anul trecut, este şeful celei mai mari facţiuni din cadrul Partidului Liberal Democrat de guvernământ, în care îşi păstrează influenţa.