Fostul preşedinte republican Donald Trump a fost testat pozitiv covid-19, iar apoi negativ, cu trei zile înaintea dezbaterii sale cu Joe Biden la 29 septembrie 2020, dezvăluie fostul său şef de cabinet Mark Meadows într-o carte, scrie The Guardian, care şi-a procurat un exemplar, relatează AFP.

Donald TrumpFoto: Profimedia Images / AFP / Brendan SMIALOWSKI

Miliardarul republican denunţă miercuri, într-un comunicat lapidar, o informaţie falsă.

”Povestea potrivit căreia aveam covid înainte sau în tmpul primei dezbateri este o ştire falsă. În realitate, un test a arătat că nu aveam covid înaintea dezbaterii”, subliniază el.

Mark Meadows scrie, într-o carte care urmează să apară săptămâna viitoare, că ”nimic nu avea să-l împiedice pe Trump” să dezbată cu adversarul său democrat în alegerile prezidenţiale din 2020, potrivit News.

Ultimul şef de cabinet al fostului preşednte dă asigurări că Donald Trump prezenta, la momentul acestui test covid-19 pozitiv, realizat la 26 septembrie 2020, semne de oboseală şi simptome ale unei ”răceli uşoare”.

Potrvit The Guardian, Mark Meadows povesteşte că l-a avertizat pe Donald Trump cu privire la testul său pozitiv pe când milirdarul se afla la bordul Air Force One, în drum către un miting de campanie.

El precizează că, după primul test covid-19, realizat cu un ”model vechi”, un al doilea test a fost efectuat cu un sistem mai recent şi considerat ”mult mai precis” - modelul ”Binax”. Rezultatul a fost, de acea dată, negativ.

Fostul şef de cabinet dă asugurări că Trump, la acea vreme în vârstă de 74 de ani, i s-a părut mai obosit decât de obicei înaintea dezbaterii cu Joe Biden, în vârstă de 77 de ani atunci.

Miliardarul a sosit prea târziu pentru a face un test la faţa locului, potrivit jurnalistului care a moderat dezbaterea celor doi candidaţi la preşedinţie.

Niciuna dintre toate aceste informaţii nu au fost făcută publică.

Casa Albă a anunţat, la 2 octombrie 2020, că Donald Trump a fost testat pozitiv covid-19, cu puţin înainte să fie internat la Spitalul Walter Reed, timp de trei nopţi.

Mark Meadows este primul dintre apropiaţii fostului preşedinte care a acceptat să colaboreze cu Comisia paramentară care anchetează asaltul de la Capitoliu, la 6 ianuarie 2021, al unei mulţimi de susţinători ai lui Trump.

Alesul democrat care prezidează Comisia Specială, Bennie Thompson, a anunţat acest lucru marţi.

Bennie Thompson a precizat că fostul şef de cabinet al lui Trump a furnizat deja o serie de documente Comisiei. (News)