Reprezentanții celor 27 state au convenit miercuri să extindă lista sancțiunilor UE împotriva Belarusului la 28 de oficiali și entități considerate responsabile pentru criza migrației orchestrată de Minsk, potrivit unor surse europene, citate de AFP.

Alexandr LukasenkoFoto: Maxim GUCHEK / AFP / Profimedia

Acest acord va trebui în continuare adoptat în mod oficial în cadrul unei reuniuni a cabinetului european de joi, înainte ca numele să fie publicate în jurnalul oficial al UE pentru a intra în vigoare, potrivit uneia dintre aceste surse.

Acestea vizează 17 manageri și 11 entități, potrivit acestei surse.

Aceștia vor fi adăugați pe lista neagră a UE pentru Belarus, care are deja 166 de nume, inclusiv președintele Alexander Lukașenko și doi dintre fiii săi, precum și 15 entități legate de regim. Acestea constau într-o înghețare a activelor și o interdicție de intrare în UE.

Această listă a sancționat mai întâi reprimarea mișcării de protest a opoziției împotriva controversatei realegeri a președintelui Lukașenko în august 2020 și apoi deturnarea unui zbor european pentru arestarea unui disident belarus în mai anul trecut.

UE a adoptat, de asemenea, sancțiuni economice la sfârșitul lunii iunie, care au lovit sectoarele cheie de potasiu, petrol și tutun. De asemenea, a interzis companiilor din Belarus să acceseze spațiul aerian și aeroporturile sale.

În urma afluxului la granițele UE a câtorva mii de exilați, în principal din Orientul Mijlociu, pe care Minsk este acuzat că îl organizează încă din vară, UE și-a adaptat arsenalul legal pentru a putea viza oamenii și companiile care au orchestrat această criză.

Regimul Lukașenko neagă că a fost instigatorul crizei care a dus la moartea a cel puțin 10 persoane persoane în zona de frontieră, potrivit presei poloneze.