Viitorul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, susține introducerea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 pentru a stopa creșterea infectărilor din țară. Poziția sa a fost exprimată într-o întâlnire care a avut loc marți cu Angela Merkel, ș şi liderii landurilor germane care au discutat marţi despre o eventuală înăsprire a restricţiilor.

Olaf Scholz si Angela MerkelFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aceste consultări prin video-conferinţă, care au avut loc după apeluri presante ale unor responsabili politici, intervin în condiţiile în care prima economie europeană înregistrează în fiecare zi noi recorduri de contaminări.

Incidenţa pe şapte zile a urcat luni în Germania la 452,4 la 100.000 de locuitori, cel mai mare nivel de la începutul pandemiei. Angela Merkel şi aliaţii săi conservatori, dar şi numeroşi virusologi au apreciat în mod public drept "insuficiente" măsurile în vigoare pentru contracararea celui de-al patrulea val al epidemiei.

"Fiecare zi contează", a adeclarat joi Angela Merkel, atenţionându-l pe succesorul său Scholz, care va prelua în decembrie conducerea unei inedite coaliţii tripartite, că sunt necesare restricţii suplimentare.

Criza sanitară pune în dificultate viitorul guvern german, format din social-democraţi, verzi şi liberali, guvern acuzat de inacţiune înainte chiar să intre în funcţiune. În acest stadiu, landurile germane au putere de decizie şi multe dintre ele au restabilit restricţii severe după o reuniune de criză în urmă cu două săptămâni. În cea mai mare parte a Germaniei, persoanele nevaccinate nu pot intra, nici măcar cu un test negativ, la spectacole, în restaurante, săli de sport şi nici la frizerii sau saloane de înfrumuseţare.

Chiar dacă numeroase târguri de Crăciun au rămas închise în landurile cele mai afectate, în altele mai au încă loc evenimente de amploare. Potrivit cotidianului Die Welt, liderii de landuri, cu competenţe în materie sanitară în virtutea federalismului german, îşi vor începe consultările marţi la începutul după-amiezii şi le vor continua apoi, cu Merkel şi Scholz, în cadrul celulei de criză înfiinţată de viitorul guvern. (surse: AFP, Agerpres)