În al treilea val al pandemiei de Covid-19 din primăvară, guvernului federal german i s-a permis să impună restricții de ieșire și contact prin așa-numita “frână de urgență Corona”. Curtea Constituțională Federală din Karlsruhe și-a anunțat marți decizia privitoare la constituționalitatea măsurilor de lockdown.

Curtea Constitutionala germanaFoto: Bundesverfassungsgericht.de

Curtea precizează că măsurile au interferat semnificativ cu diferite drepturi de bază, dar și că acestea sunt, „în pericolul extrem de pandemie”, compatibile cu Legea fundamentală.

Curtea constituțională explică faptul că frâna federală de urgență în al treilea val Corona era permisă, iar hotărârea ar trebui să fie avută în vedere și la întâlnirea federală care are loc marți, 30 noiembrie, la ora 13.00.

Într-o a doua procedură, judecătorii au respins plângerile părinților și elevilor împotriva măsurilor de închidere a școlilor, dispuse la momentul respectiv.

În al treilea val al pandemiei Covid, din primăvară, guvernului federal i s-a permis să impună restricții de ieșire și contact prin așa-numita frână de urgență Corona.

Întâlnire federală, în lumina noii decizii

Odată cu cele două decizii ale Primului Senat sub președintele Curții, Stephan Harbarth, politicienii obțin și informații despre spațiul lor de manevră în actualul al patrulea val Corona.

Cancelarul executiv, Angela Merkel (CDU), și succesorul ei desemnat, Olaf Scholz (SPD), vor să ia legătura cu prim-miniștrii statelor federale la ora 13.00, pentru a discuta despre criză în lumina rezoluțiilor de la Karlsruhe.

Președintele SPD, Saskia Esken, a comentat în dimineața zilei de marți, la televiziunea ZDF, cu privire la așteptata decizie a Curții Constituționale Federale: „Trebuie să privim hotărârea și raționamentul ei foarte atent, desigur, dar ne aflăm astăzi într-o altă situație”.

Ea s-a referit la cota de vaccinare mai mare decât cea din primăvară și la faptul că „aceia care au fost vaccinați așteaptă ca noi să facem diferențierea pe problema restricțiilor de contact, a restricțiilor pentru marile evenimente și altele asemenea”.