Uniunea Europeană trebuie să lanseze un program financiar şi tehnic de anvergură pentru a ajuta ţările din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu să-şi apere frontierele, a declarat luni ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

Peter SzijjartoFoto: Ovsyannikova Yulia / Zuma Press / Profimedia

Este de aşteptat să crească şi presiunea migraţiei din regiunile sudice ale Africii, a notat Szijjarto în cadrul Forumului Regional (reuniunea miniştrilor de Externe) al Uniunii pentru Mediterana, desfășurat la Barcelona, relatează agențiile MTI și Agerpres.

"În timp ce Europa se confruntă cu mai multe provocări simultan, pe continent sosesc tot mai mulţi migranţi, deja din trei direcţii diferite", a subliniat ministrul de externe ungar.

Acesta a menţionat că poziţia guvernului ungar a rămas neschimbată, şi anume că în loc de a fi încurajate să-şi părăsească ţările, persoanele în dificultate trebuie ajutate prin eliminarea cauzelor de bază ale migraţiei în statele de origine.

Europa trebuie să urmărească oprirea migraţiei cât mai departe posibil de graniţele sale, scop în care cooperarea efectivă cu ţările Africii de nord este indispensabilă, a explicat Szijjarto.

"Nu este o exagerare să spunem că securitatea Uniunii Europene începe cu securitatea şi stabilitatea Africii de nord", a insistat el.

Ministrul de externe ungar a îndemnat Uniunea Europeană, având în vedere importanţa crucială a acestei probleme, să-şi "elibereze sprijinul financiar de toate precondiţiile politice artificiale". El s-a referit în acest sens la Egipt, care în ultimii cinci ani a pus capăt migraţiei, dar nu a avut acces la fonduri ale UE "din cauza unor chestiuni legate de drepturile omului".

Szijjarto a cerut de asemenea oprirea sprijinului pentru ONG-urile implicate în transportul maritim de migranţi, afirmând că acţiunile acestora subminează eforturile ţărilor partenere de a-şi apăra frontierele.