Talibanii au cerut ajutorul Uniunii Europene pentru a menține în funcțiune aeroporturile afgane, solicitarea fiind făcută la Doha, unde s-au angajat să permită plecarea celor care doresc să părăsească Afganistanul, a anunțat duminică UE, potrivit AFP.

Aeroportul din KabulFoto: Maxar

"Delegația afgană și-a confirmat angajamentul de a asigura și de a facilita trecerea în siguranță a cetățenilor străini și a afganilor care doresc să părăsească țara", a precizat serviciul diplomatic al UE (SEAE) într-un comunicat.

"În acest sens, ambele părți au subliniat importanța fundamentală a menținerii deschise a aeroporturilor afgane, iar delegația afgană a solicitat asistență pentru continuarea operațiunilor aeroportuare", a adăugat serviciul diplomatic al UE.

Talibanii s-au angajat, de asemenea, să își onoreze promisiunea unei "amnistii generale" pentru afganii care au lucrat împotriva lor în timpul celor două decenii de dominație occidentală până la retragerea precipitată a Statelor Unite în august, se arată în document.

Ambele părți și-au exprimat, de asemenea, "profunda îngrijorare cu privire la deteriorarea situației umanitare din Afganistan, pe măsură ce se apropie iarna", se arată în declarație, adăugând că UE va continua să ofere asistență umanitară.

În special, UE i-a îndemnat pe talibani să instituie un "guvern favorabil incluziunii", să încurajeze democrația și să asigure accesul egal al fetelor la școlarizare.

De asemenea, a sugerat că, în cazul în care talibanii îndeplinesc condițiile UE, ar putea fi pusă la dispoziție o finanțare suplimentară, dar numai "în beneficiul direct al poporului afgan".

Talibanii au reiterat că vor respecta drepturile omului "în conformitate cu principiile islamice" și că vor saluta revenirea misiunilor diplomatice care au fost închise, se arată în declarație.

UE a precizat în declarație că "dialogul nu implică recunoașterea de către UE a guvernului interimar (taliban), dar face parte din angajamentul operațional al UE, în interesul UE și al poporului afgan".

Discuțiile au precedat două săptămâni de negocieri între SUA și talibani, programate să înceapă luni în capitala Qatarului.

Delegația talibană a fost condusă de ministrul interimar de externe Amir Khan Mutaqqi, iar delegația UE de trimisul special pentru Afganistan, Tomas Niklasson.