The Royal Mint - Monetăria Regală a Marii Britanii - a anunţat sâmbătă emiterea în 2022 a unei noi monede de 50 de penny pentru a marca Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a, relatează dpa, potrivit

Regina Elisabeta a II-aFoto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Agerpres.

Moneda va avea inscripţionat numărul 70, reprezentând numărul de ani marcaţi de la urcarea pe tron a suveranei britanice.

Designul monedei a fost aprobat de regină şi este prima dată când un eveniment regal este sărbătorit pe reversul unei monede de 50 de penny.

"Monetăria Regală se bucură de o istorie mândră de emitere de monede pentru monarhii britanici, iar anul 2022 va fi unul de mare sărbătoare pentru Majestatea Sa Regina, cu aşteptatul Jubileu de Platină", a declarat Clare Maclennan, director al diviziei de monede comemorative din cadrul The Royal Mint.

Pentru a marca 70 de ani de la urcarea pe tron a suveranei, "Monetăria Regală este încântată să dezvăluie designul monedei comemorative de 50 de penny cu ocazia Jubileului de Platină înainte de emiterea sa anul viitor", a mai spus ea.

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, va fi primul monarh britanic care va sărbători un Jubileu de Platină, fiind aşteptate angajamente oficiale pentru a marca ocazia specială în decursul întregului an viitor.

Jubileul va fi celebrat prin mai multe evenimente naţionale pe parcursul unui week-end prelungit, de patru zile, de joi, 2 iunie 2022, până duminică, 5 iunie 2022.