Noua variantă de coronavirus B.1.1.529 sau Omicron, detectată prima dată în Africa de Sud, s-a extins în Europa, iar în doar câteva zile de la semnalul de alarmă tras de experții sud-africani, până duminică seara Marea Britanie, Germania, Olanda, Austria, Italia, Cehia, Belgia și Danemarca anunțaseră cazuri de infectare cu această tulpină. Israelul a anunţat că va interzice intrarea tuturor străinilor în ţară şi va reintroduce sistemul de urmărire telefonică pentru a limita răspândirea noii variante de coronavirus, potenţial mai contagioasă. Asta după ce țara a confirmat un caz de infectare cu noua variantă Omicron și alte șapte cazuri suspecte. De asemenea, și Australia a confirmat primele cazuri.

Coronavirus IsraelFoto: DEBBIE HILL / UPI / Profimedia

Tot mai multe state au anunțat restricții de călătorie, pe măsură ce sunt confirmate cazuri de contaminare cu noua tulpină Omicron detectată în zona Africii de Sud și declarată vineri de OMS ca fiind una ”îngrijorătoare”.

Cele mai importante informații, LIVETEXT

22.00:OMS: Testele PCR rămân eficiente în detectarea variantei Omicron a coronavirusului

21.35:Botswana confirmă 19 cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron şi susţine că originea acesteia este în altă ţară

19.50:Prima ”imagine” a variantei Omicron arată mai multe mutații decât la varianta Delta

17.55:Marea Britanie a înregistrat și ea al treilea caz de infectare cu noua varianta Omicron

17.40: Ce a făcut posibilă apariția variantei Omicron

16.02:Germania a confirmat al treilea caz de infectare cu Omicron

15.00 Cel puțin 13 cazuri de infectare cu noua variantă Omicron au fost confirmate în Olanda, după ce 61 de pasageri fuseseră depistați pozitiv pentru Covid-19 la aterizarea pe aeroportul din Amsterdam.

12.56 Pacienții care s-au infectat cu noua tulpină sud-africană Omicron NU au dezvoltat forme severe. Ce simptome au avut

12.20 Austria a înregistrat primul caz de infectare cu noua tulpină.

11.58 Ministrul britanic al sănătății, Sajid Javid, a declarat. duminică, pentru BBC că este posibil să fie mai mult de două cazuri de infectare cu noua variantă Omicron în Regatul Unit. El a adăugat că guvernul face tot ce-i stă în putință pentru a controla răspândirea noii tulpini.

11.27 În ciuda noilor restricții anunțate de guvern, Israelul nu va renunța la găzduirea concursului de frumusețe Miss Univers care este programat pentru data de 12 decembrie. Anunțul a fost făcut duminică de ministrul turismului Yoel Razvozov, potrivit Reuters.

10.04 Elveţienii se pronunţă duminică asupra legii Covid-19 care a permis instituirea permisului sanitar, la sfârşitul unei campanii electorale furtunoase, poliţia fiind în alertă în faţa a noi manifestaţii.

09.40 China se teme de o explozie de cazuri Covid-19, dacă relaxează restricțiile după model american

08.57 Australia a confirmat două cazuri de infectare cu noua tulpină Omicron, au anunțat autoritățile citate de The Guardian. Este vorba despre două persoane care s-au întors sâmbătă seara din Africa de Sud. Ambele persoane sunt complet vaccinate, nu prezintă simptome și au fost plasate în ziolare.

Decizia Israelului a fost anunțată după o ședință de urgență a guvernului condus de Naftali Bennett care a durat mai bine de 3 ore, sâmbătă noaptea. Măsura va intra în vigoare duminică noaptea și este valabilă pe o durată de 14 zile.

Pe lângă interdicția de intrare în țară pentru străini, cetățenii israelieni vaccinați vor fi obligați să intre în carantină pentru 3 zile la sosire, iar cei nevaccinați pentru 7 zile, informează și BBC.

Israelul, prima ţară care şi-a închis complet graniţele pentru a proteja populaţia de contaminarea cu varianta Omicron, a confirmat până în prezent un caz de îmbolnăvire cu această variantă, precum şi alte şapte cazuri suspecte.

Italia, Marea Britanie, Germania și Cehia au confirmat primele cazuri de infectare cu noua variantă de coronavirus Omicron, după ce vineri a fost înregistrat primul caz pe teritoriu european în Belgia.

De asemenea, 61 de persoane care au aterizat la Amsterdam cu două curse din Africa de Sud au fost testate pozitiv pentru Covid-19, iar autoritățile olandeze au anunțat că sâmbătă dimineața fac analize suplimentare pentru a stabili dacă vreunul dintre aceste cazuri are legătură cu noua variantă a coronavirusului Omicron, relatează Reuters.

Și în Danemarca au fost depistate două cazuri suspecte de contaminare cu noua tulpină Covid-19.