Nordul Regatului Unit era afectat vineri de furtuna Arwen - cu rafale de vânt de 160 km/h, ninsori puternice şi blocarea unor drumuri -, care a lăsat zeci de mii de oameni fără electricitate şi a ucis trei persoane, relatează AFP, potrivit News.ro.

Furtuna ArwenFoto: Captura video

UPDATE O a treia persoană a murit, potrivit The Guardian.

Agenţia meteorologică britanică Met Office a anunţat că se aştepta sâmbătă la rafale de vânt ”foarte puternice”, după ce a emis o alertă cod roşu în noaptea de vineri spre sâmbătă într-o ”mare parte a Regatului Unit”, afectat de rafale de vânt ”care pot cauza daune”.

”Aceste lovituri violente de vânt au provocat numeroase perturbări, din sud-vestul Angliei şi până în nordul Scoţiei”, a anunţat Marco Petagna de la Met Office, care a schimbat între timp alerta în cod portocaliu sau galben, în funcţie de regiuni.

Doi bărbaţi au murit vineri seara, în urmă căderii unor copaci - unul în Irlanda de Nord, în maşina sa, iar celălalt în nord-vestul Angliei, au anunţat poliţiile din aceste regiuni.

În Scoţia, mai multe linii feroviare au fost blocate între Edinburgh, Glasgow şi alte oraşe importante, după ce un hambar a fost luat pe sus de vânt şi aruncat pe şine.

Numeroase drumuri din Scoţia au fost închise din cauza prezenţei unor obiecte trântite de vânt.

Aproximativ 120 de camioane erau ”blocate de zăpadă” pe o autostradă din nordul Angliei, a anunţat sâmbătă poliţia rutieră, care a trimis un utilaj să le deblocheze.

Furnizorul de energie Northern Powergrid estima că rafale violente de vânt au lăsat fără curent 55.000 de clienţi în nordul Angliei, mai ales în comitatul Northumberland unde, în oraşul Brizlee Wood, s-au înregistrat rafale de vânt de aproape 160 km/h, potrivit unor date meteorologice.

Numeroase înregsitrări video postate pe reţele de socializare surprind rafale de vânt şi o mare dezlănţuită în întreaga ţară.

”Oamenii este necesar să rămână departe de coastă, pentru că valurile reprezintă un pericol la adresa vieţii lor”, avertizează sâmbătă Met Office.

”Însă ceea a fost mai rău a trecut, iar lucrurile vor începe să se îmbunătăţească”, a anunţat Petagna, în pofida faptului că agenţia îndeamnă să aibă loc deplasări numai în caz de necesitate, deoarece preconizează ”ninsori şi rafale de vânt destul de puternice”.