Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat-o pe Angela Merkel, cancelarul la final de mandat al Germaniei, pentru că a discutat cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, în contextul crizei tot mai mari a migranţilor la graniţa Uniunii Europene, despre care multe voci spun că a fost orchestrată de Minsk, relatează DPA.

Foto:

UE îl acuză pe Lukaşenko pentru valul de migranţi de la graniţele sale externe în ultimele săptămâni, Polonia şi Lituania fiind cele mai afectate ţări. Lukaşenko a afirmat în mod repetat că nu va mai opri persoanele care traversează teritoriul Belarusului în încercarea de a ajunge în blocul comunitar, ca reacţie la sancţiunile UE împotriva regimului de la Minsk după alegerile prezidenţiale contestate din 2020.

Numeroase grupuri de migranţi s-au instalat de-a lungul graniţei dintre Polonia şi Belarus în ultimele luni, unii încercând să intre în ţară, ceea ce a determinat Varşovia să îşi consolideze securitatea la frontieră. Între timp, apar tot mai multe îngrijorări în legătură cu siguranţa migranţilor în contextul răcirii tot mai accentuate a vremii. Merkel a discutat cu Lukaşenko de două ori, încercând să rezolve criza.

Într-un interviu pentru DPA, Morawiecki a spus că salută implicarea Uniunii Europene în încercarea de a găsi o soluţie diplomatică la criză, dar a criticat-o pe Angela Merkel. "Când cancelarul Merkel l-a sunat pe Lukaşenko, a contribuit la legitimarea regimului acestuia, în contextul în care lupta pentru un Belarus liber este în desfăşurare de 15 luni", a declarat el, făcând referire la discuţiile telefonice între liderii de la Berlin şi Minsk în încercarea de a rezolva criza.

"Lukaşenko a abuzat de asemenea de discuţia cu Angela Merkel. El a pretins că Merkel a fost de acord cu transportarea a 2.000 de migranţi printr-un coridor spre Germania şi alte ţări din UE. Nu este adevărat", a spus Morawiecki.

Merkel a fost criticată în Germania şi în alte ţări pentru cele două discuţii telefonice cu Lukaşenko. Totuşi, decizia sa a fost determinată de disperarea tot mai mare a mii de persoane de la graniţă, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, care a adăugat că discuţiile au avut loc în coordonare cu Comisia Europeană. Lukaşenko a pretins de asemenea că Merkel a fost de acord să primească refugiaţi, o afirmaţie despre care Seibert a spus că este falsă. (Sursa: Agerpres)