Joe Biden a comemorat miercuri marea foamete din anii 1930 din Ucraina sub regimul sovietic al lui Iosif Stalin, președintele SUA reînnoindu-și și sprijinul pentru Kiev în actuala confruntare cu Moscova, scrie AFP.

Joe BidenFoto: Michael Reynolds-Pool Via Cnp / Zuma Press / Profimedia Images

Câteva milioane de ucraineni au pierit între 1932 și 1933 ca urmare a colectivizării forțate a recoltelor decise de liderul sovietic, lăsându-i pe fermieri și pe cei care depindeau de ei fără resurse pentru hrană.

Evenimentul cunoscut sub numele de Holodomor, care înseamnă „moarte de foame” în ucraineană, este comemorat în fiecare an în luna noiembrie.

„Onorăm și aducem un omagiu solemn milioanelor de ucraineni nevinovați care au suferit și au pierit în timpul Holodomorului”, a spus Joe Biden în declarație.

„Bărbații, femeile și copiii care și-au pierdut viața în timpul acestei foamete au fost victimele politicilor brutale și ale actelor deliberate ale regimului lui Iosif Stalin”, a adăugat președintele SUA.

Referindu-se la tensiunile actuale dintre Rusia lui Vladimir Putin și regimul ucrainean susținut de Occident, Joe Biden asigură că „Statele Unite își reafirmă, de asemenea, angajamentul nostru față de poporul Ucrainei de astăzi și sprijinul nostru neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei".

Activitatea militară recentă a Rusiei la granițele Ucrainei i-a alarmat pe aliații occidentali de la Kiev, care sunt îngrijorați de faptul că Moscova plănuiește o invazie.

Kremlinul a respins în mod constant aceste acuzații, acuzând Occidentul că propagă „isterie” și dezinformare.

Armata ucraineană este angajată într-un conflict latent între separatiștii susținuți de Rusia în regiunile estice Donețk și Lugansk.

Rusia a anexat și peninsula ucraineană de Crimeea în 2014.