Un actor grec a forțat anularea unei piese de teatru de Eugene Ionesco în Atena după ce a refuzat să joace doar pentru publicul vaccinat anti-Covid, un act de frondă care a atras deopotrivă laude cât și critici dure în contextul valului pandemic cu care se confruntă țara, relatează Reuters.

Aris Servetalis intr-un alt rolFoto: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Numărul de infecții cu coronavirusul a stabilit noi recorduri în Grecia luna aceasta, determinând guvernul să impună noi restricții privind accesul la viața publică pentru cei care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului.

Nevaccinaților le-a fost interzis din această săptămâna accesul în spațiile închise din locurile publice, măsură care le interzice acestora accesul și în sălile de teatru și cinematografe.

Autoritățile din Grecia au reușit să vaccineze cu schema completă doar în jur de 62% din populația de 11 milioane de locuitori ai țării, o rată de inoculare anti-Covid aflată sub media europeană.

Guvernul premierului conservator Kyriakos Mitsotakis speră ca noile restricții să ducă la încurajarea vaccinării împotriva coronavirusului.

„Nu suntem o turmă”

Însă Aris Servetalis, un popular actor elen care a jucat în piesa absurdă „Rinocerii” scrisă de Eugene Ionesco, a anunțat într-o postare făcută pe Instagram marți noaptea că renunță la rol.

Teatrul Kivotos din Atena a anunțat că este nevoit să amâne pe termen nedefinit reprezentațiile piesei.

„Nu pot sprijini segregarea oamenilor care a fost impusă de noile măsuri”, a scris Servetalis, acesta exprimându-și anterior scepticismul față de eficacitatea vaccinurilor anti-Covid.

„Suntem o societate de indivizi, nu o turmă împărțită în vaccinați și nevaccinați”, a adăugat actorul.

Decizia sa a declanșat o avalanșă de critici din lumea artistică, puternic afectată de mai multe lockdown-uri impuse în Grecia după izbucnirea pandemiei de COVID-19 și deja în suferință încă de dinaintea apariției coronavirusului din cauza anilor de recesiune ce au urmat crizei datoriilor suverane.

Critici vocale...și laude

„Sunt șocat”, a declarat Spyros Bibilas, președintele Asociației Actorilor Eleni. „Nu m-am așteptat ca un actor să oprească un spectacol, ignorând munca celorlalți oameni. Este inacceptabil”, a continuat acesta.

Ministrul dezvoltării de la Atena, Adonis Georgiadis, și-a exprimat la rândul său consternarea, întebând retoric pe Twitter că:

„Acestea sunt motive pentru ca el să își lase colegii fără ocupație, fiindcă nu i se face pe plac în țară?”.

Însă pe platformele social media mii de greci l-au felicitat pe actorul deja poreclit de o parte a presei drept „eroul antivacciniștilor”.

Servetalis juca în „Rinocerii” rolul personajului principal Berenger, singurul rezident al unui oraș de provincie francez care nu este transformat într-un animal.

Ionesco, un pionier al teatrului absurdului, a afirmat despre piesă că este una anti-nazistă.