Guvernul australian a clasificat miercuri întreaga mişcare Hezbollah drept organizaţie teroristă, extinzând la întregul grup ce controlează o mare parte a Libanului această clasificare care până acum era aplicată doar unităţilor sale armate, informează AFP și Agerpres. Puternica mişcare şiită susţinută de Iran "continuă să ameninţe cu atacuri teroriste şi să sprijine organizaţii teroriste" şi reprezintă o ameninţare "reală" şi "credibilă" pentru Australia, a declarat ministrul de interne Karen Andrews.

Luptatori Hezbollah in violente pe strazile BeirutuluiFoto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Israelul şi Statele Unite au inclus de mult timp Hezbollah pe lista grupărilor teroriste, dar alte ţări refuză să sancţioneze aripa politică a grupării, temându-se că un astfel de demers le-ar putea împiedica relaţiile cu autorităţile libaneze.

Hezbollah este considerată o organizaţie teroristă de multe state occidentale, deşi unele au fost reticente în a sancţiona aripa politică a mişcării şiite de teamă că acest lucru va destabiliza Libanul şi le va complica relaţiile cu autorităţile acestei ţări.

Această mişcarea şiită, reprezentată în parlamentul de la Beirut, este şi singura facţiune libaneză care nu a renunţat la arsenalul său militar la sfârşitul războiului civil (1975-1990).

Miliţia sa puternică este susţinută şi înarmată de Iran, care a folosit-o în războaiele sale proxy din regiune.

Calitatea de membru al organizaţiei sau finanţarea acesteia vor fi acum interzise în Australia, unde există o mare comunitate libaneză.

Autorităţile australiene nu au furnizat niciun motiv pentru a explica acest anunţ care vine într-un moment în care Libanul este cufundat într-o criză economică şi politică profundă.

Libanezii, dintre care aproape 80% trăiesc sub pragul sărăciei, se luptă să supravieţuiască cu venituri limitate, întreruperi nenumărate ale curentului electric, penurii de multe feluri, inclusiv de combustibil, precum şi o inflaţie foarte mare.

În martie 2022 sunt programate alegeri legislative deoarece o parte a populaţiei cere o reînnoire a elitei politice, acuzată de nepotism şi corupţie.

Karen Andrews a anunţat, de asemenea, includerea pe lista organizaţiilor teroriste a grupării de extremă dreaptă "The Base"."Este vorba de un grup neonazist violent şi rasist despre care serviciile de securitate ştiu că planifică şi pregăteşte atacuri teroriste", a precizat ministrul australian.