Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko, a cărui legitimitate nu este recunoscută de către Occident după controversatele alegeri prezidenţiale din august 2020, a declarat într-un recent interviu pentru BBC că va negocia cu lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetalana Tihanovskaia, numai dacă preşedintele rus Vladimir Putin va proceda într-un mod similar cu Aleksei Navalnîi, relatează Interfax şi Ukrainska Pravda, potrivit Agerpres.

Lukasenko si PutinFoto: en.kremlin.ru

Putin a lansat un apel către Lukaşenko să înceapă un dialog cu opoziţia belarusă la 18 noiembrie, o premieră din partea şefului statului rus. "Ştim cum este situaţia în Belarus, deşi s-a calmat pe plan intern, există totuşi probleme şi suntem conştienţi de aceasta. Desigur, lansăm un apel la un dialog între autorităţi şi opoziţie", a declarat preşedintele, vorbind la o reuniune a Colegiului Ministerului rus de Externe, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Întrebat de jurnalistul Steve Rosenberg de la BBC dacă va da curs recomandării preşedintelui rus, Lukaşenko a răspuns: "Poate dumitale ţi-a recomandat, poate altcuiva. Mie nu mi-a recomandat nimic. Am vorbit acum mai bine de o oră cu el şi nu am auzit niciun sfat din partea lui, nicio întrebare", conform interviului, care a fost dat publicităţii integral luni.

"Pot face o paralelă. De îndată ce Putin şi Navalnîi se vor aşeza la masa negocierilor, şi eu voi începe imediat negocierile cu Svetlana" (Tihanovskaia), a spus Lukaşenko, adăugând că preşedintele rus nu va discuta niciodată cu Aleksei Navalnîi.

Navalnîi - opozantul nr.1 al Kremlinului - ispăşeşte în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate într-un dosar de delapidare despre care el a susţinut în permanenţă că a fost instrumentat politic. El a fost reţinut în ianuarie la venirea la Moscova din Germania, unde timp de cinci luni se aflase pentru îngrijiri după ce fusese otrăvit în Siberia cu agent neurotoxic Noviciok de uz militar, pentru care l-a acuzat personal pe Vladimir Putin.

În toate declaraţiile lor, nici şeful statului rus, nici purtătorul său de cuvânt nu îi rostesc numele, referindu-se la el ca la "blogger", "pacientul din Berlin" sau "acesta", notează Ukrainska Pravda.

Lukaşenko a respins orice posibilitate de a dialoga cu liderii opoziţiei belaruse. "Sunt fugari şi trădători, care s-au aciuat în Lituania, Polonia şi Marea Britanie. Recent, în Lituania au fost anunţate nişte cifre: aproximativ 400.000 de euro costă întreţinerea uneia dintre cei care au fugit şi stau acolo", a spus Aleksandr Lukaşenko cu referire la Svetlana Tihanovskaia.

Numai că Tihanovskaia, contracandidata sa la alegerile din august 2020, nu a plecat de bună voie din ţară şi nici nu a fugit, ci a fost transportată cu o maşină a KGB direct din sediul Comisiei Electorale Centrale din Minsk - unde venise să conteste rezultatul alegerilor care îi atribuia peste 80% din voturi lui Lukaşenko - la frontiera cu Lituania. Ea îşi trimisese în timpul campaniei electorale cei doi copii mici, împreună cu mama sa, la Vilnius, pentru a-i pune la adăpost şi nu a fi şantajată cu ei, având în vedere că soţul său - celebrul blogger şi opozant Serghei Tihanovski - era deja încarcerat, ea luându-i de fapt locul în campanie, după cum a relatat la vremea respectivă publicaţia belarusă de opoziţie Naşa Niva.