Comisia Europeană va stabili o „listă neagră” menită să sancționeze companiile de transport care sunt complice la introducerea ilegală de migranți în UE prin Belarus, a anunțat marți Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Belarus migrantiFoto: TASS / Profimedia Images

Ea a cerut Parlamentului European, reunit în plen la Strasbourg, să sesizeze și să adopte rapid această propunere legislativă „depusă astăzi” (marți). Migranții care au ajuns în Belarus în ultimele săptămâni, de obicei din Orientul Mijlociu, „sunt înșelați de false promisiuni infame”, a spus liderul german.

„Astăzi, Comisia a propus un nou cadru legal care ne va permite să adoptăm măsuri specifice împotriva operatorilor de transport... care se implică sau facilitează, cu bună știință sau fără să știe, introducerea sau traficul de persoane în Uniunea Europeană”, a spus comisarul UE Margaritis Schinas, în parlamentarilor europeni la Strasbourg.

Propunerea ar oferi instrumentul juridic care să permită UE să suspende sau să limiteze operațiunile companiilor care organizează transport pe uscat, aer și mare sau chiar să le interzică în UE.

Aproape 7.700 de migranți au sosit în bloc prin Belarus în acest an.