​Cel puțin 46 de oameni, printre care 12 copii, au murit după ce autocarul în care se aflau s-a răsturnat și a luat foc pe o autostradă din Bulgaria. Doar 7 pasageri au supraviețuit tragediei, aceștia reușind să iasă din vehicul în timp util. Ei au fost transportați la un spital din Sofia și sunt în stare stabilă. Autocarul transporta turiști care veneau din Turcia și se întorceau acasă, în Macedonia de Nord, relatează Reuters și BBC. Este cel mai tragic bilanț înregistrat vreodată pe șoselele din Bulgaria.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE; 23.45: Bilanțul a crescut la 46, potrivit AFP. Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, s-a dus să viziteze răniți aflați într-un spital din Sofia, în timp ce țara a decretat un doliu de trei zile.

O zi de doliu va fi marcată și în Bulgaria și Kosovo miercuri.

UPDATE 11.07 Majoritatea pasagerilor erau din Macedonia de Nord, însă printre ei se afla și un cetățean sârb și unul belgian, potrivit Reuters care îl citează pe premierul macedonean Zoran Zaev.

UPDATE 09.00 Oficialii bulgari spun că autocarul a intrat într-o barieră de pe marginea autostrăzii, însă încă nu este clar dacă a lovit parapetele înainte sau după ce a luat foc.

Cei 7 supraviețuitori prezintă arsuri, însă sunt în stare stabilă, la un spital din Sofia.

Premierul interimar al Bulgariei Stefan Yanev a declarat că accidentul este ”o uriașă tragedie”, în vreme ce ministrul de interne a spus că este cel mai tragic accident produs vreodată pe șoselele din Bulgaria.

"Priveliștea este cutremurătoare. Nu am văzut în viața mea așa ceva”, a declarat ministrul de interne Boiko Rashkov adăugând că trupurile victimelor sunt ”complet carbonizate”.

"Să sperăm că vom învăța lecția în urma acestui tragic incident și că vom putea preveni pe viitor producerea unor accidente similare”, le-a spus premierul jurnaliștilor veniți la fața locului.

Ministrul de externe al Macedoniei de Nord Bujar Osmani a precizat că autocarul se întorcea în capitala Skopje după o execursie la Istanbul.

---------

Autovehiculul ar fi intrat într-o barieră de pe marginea autostrăzii, însă nu se cunoaște cauza exactă a accidentului. O anchetă a fost demarată, informează presa locală.

Ministrul bulgar de interne Boiko Rashkov a venit la locul tragediei. Potrivit acestuia cadavrele erau ”complet carbonizate”.

Tragedia s-a petrecut în jurul orei 02.00 ( ora locală) în apropiere de localitatea Bosnek, la 40 de km de capitala Sofia, potrivit ministerului de interne. Autocarul în care se aflau 53 de pasageri ar fi intrat într-o barieră și a luat foc.

Autocarul venea din Turcia și avea plăcuțe de înmatriculare în Macedonia de Nord.

Traficul a fost oprit în zonă, iar premierul Macedoniei de Nord Zoran Zaev a contactat autoritățile bulgare pentru a discuta despre tragedie. Majoritatea victimelor erau cetățeni ai acestei țări.

Cel mai recent accident rutier grav din Bulgaria datează din august 2018, când 17 pasageri au murit în timp ce vehiculul în care se aflau circula pe o ploaie torenţială, având la bord turişti bulgari ce se întorceau dintr-o excursie la o mănăstire dintr-o regiune montană, la nord de Sofia, potrivit Agerpres.

Bulgaria, ţară cu 6,9 milioane de locuitori, a înregistrat în 2019 aproape 630 de morţi în accidente rutiere şi 463 în 2020, cifră mai mică decât media, în contextul restricţiilor sanitare care au limitat deplasările.

Acesta este unul dintre cele mai grave bilanţuri din UE, din cauza stării proaste a drumurilor, caracterului vetust al parcului auto şi frecventelor depăşiri de viteză.