Poliția franceză a anunțat luni că a arestat 15 traficanți din mai multe țări, a căror rețea a introdus ilegal sute de migranți din Franța în Regatul Unit, relatează AFP. Această rețea, formată din irakieni-kurzi, români, pakistanezi și vietnamezi, căutau migranți în taberele din Grande-Synthe, în nordul Franței, și îi duceau în Marea Britanie cu barca.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste bărci au fost transportate pe coasta franceză din China, prin Turcia și apoi Germania.

Potrivit anchetei începute în octombrie 2020, rețeaua trecea „cel puțin 250 de persoane pe lună” sau patru bărci de tip „Zodiac”, care pot transporta în jur de 60 de persoane.

Toți acești oameni au plătit un „pachet” de 6.000 de euro pentru a ajunge în Marea Britanie, iar traficanții au acumulat în jur de 3 milioane de euro profituri, potrivit Oficiului Central pentru Reprimarea Imigrației Ilegale și Angajării la Negru Străinilor (Ocriest), un serviciu specializat al poliției franceze.

„Pe măsură ce ancheta a progresat, rețeaua s-a industrializat. Era o rețea de criminali înrăți și organizați grație complicității șoferilor”, spus Xavier Delrieu, șeful Ocriest responsabil cu ancheta condusa de parchetul Dunkerque (nord), pentru AFP.

Marțea trecută, împreună cu Raid (o unitate de elită a poliției) și brigada specializată în rețele, cele 15 persoane au fost arestate, iar în jur de 40.000 de euro numerar au fost sechestrați.

Potrivit autorităților franceze, au fost înregistrate 31.500 de încercări de plecare în Regatul Unit și 7.800 de persoane au fost salvate de la începutul anului, cifre care s-au dublat din august.