Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu era „mai mult decât obsedat să-și controleze” imaginea în presă, a declarat luni fostul său purtător de cuvânt în cadrul procesului în care acesta este judecat de corupție în cazul traficului de influență, relatează AFP.

Fostul premier israelian Benjamin NetanyahuFoto: Yonatan Sindel / AFP / Profimedia Images

"Benjamin Netanyahu este mult mai mult decât un + control freak + (obsedat de control). În tot ce ține de mass-media, el cere să știe totul până la cel mai mic detaliu (...)", a declarat la un tribunal din Ierusalim Nir Hefetz, un martor cheie al procurorului.

"Din 2009, gestionarea și controlul acestor interacțiuni cu mass-media au fost absolute. Controlul acesteia este total și complet", a continuat el.

Mărturia lui Hefetz în acest proces extrem de mediatizat din Israel a fost programată săptămâna trecută, dar a fost amânată pentru luni de către instanță, în urma unei cereri din partea taberei fostului premier.

În acest proces, justiția îl acuză pe Netanyahu, printre altele, că a acordat favoruri guvernamentale care ar fi putut aduce milioane de dolari șefului de atunci al companiei Bezeq, Shaul Elovitch, în schimbul unei mediatizări favorabile pe unul dintre site-urile grupului, respectiv Walla.

Benjamin Netanyahu a pledat deja nevinovat pentru toate acuzațiile împotriva lui.

Procesul său a fost deschis anul trecut, când era prim-ministru. Acum are doar rolul de lider al opoziției.

În instanță, Hefetz a spus că în 2015, cu puțin timp înainte de desfășurarea alegerilor, Elovitch l-a contactat în mod regulat pentru a îndemna guvernul să aprobe fuziunea grupului său cu operatorul de televiziune prin cablu Yes și să întrebe cine va fi următorul ministru al comunicațiilor, un portofoliu care era deținut atunci tot de Netanyahu.

„La acea vreme, el (Elovitch) a crezut că era mai bine dacă acordul cu Yes să fie semnat înainte”, a spus Hefetz, adăugând că Elovitch i-a prezentat, de asemenea, o listă cu cei mai buni candidați pentru portofoliul Comunicațiilor pentru următorul guvern.

Fostul purtător de cuvânt a spus că a primit documente de la Shaul Elovitch pe care apoi le-a înmânat lui Benjamin Netanyahu la reședința sa oficială.

După ce le-a citit, domnul Netanyahu „a ridicat telefonul și i-a cerut secretarei să stabilească o întâlnire cu Elovitch”, a adăugat domnul Hefetz, a cărui mărturie a fost adesea întreruptă de avocatul lui Elovitch.