Guvernul american a decis inundarea controlata a Marelui Canion, in scopul restabilirii echilibrului ecosistemului. In albia raului a fost varsata o cantitate impresionanta de apa.

Situat in nordul statului american Arizona, Marele Canion este, de fapt, rezultatul eroziunii de milioane de ani a fluviului, partea sa inferioara de astazi fiind de fapt albia majora a fluviului Colorado.

Marele Canion se regaseste aproape integral ca parte a Parcului National al Marelui Canion, unul din primele parcuri nationale create in Statele Unite. Fostul presedinte american Theodore Roosevelt a fost unul dintre cei mai mari sustinatori ai conservarii si mentinerii acestei zone.

Aproape 2 miliarde de ani din istoria petrografica a planetei noastre sunt expusi asa cum fluviul Colorado si afluentii acestuia au erodat si indepartat straturi dupa straturi de sedimente pe masura ce, simultan cu procesul de eroziune fluviala, Platoul Colorado s-a inaltat mereu in timp, ajungând la altitudinea medie a sa de azi, de circa 2.000 de metri.

Cu mult inainte de venirea europenilor in America, zona Marelui Canoin a fost locuita de nativii americani care au construit locuinte si asezari de-a lungul Marelui Canion.

Prima vizita a unui european la Marele Canoin dateaza din 1540, primul vizitator european fiind spaniolul García López de Cárdenas din Spania. In ceea ce priveste prima expeditie stiintifica de studiere a Marelui Canion, aceasta s-a petrecut mult mai tarziu, in jurul anului 1860, fiind condusa de maiorul american John Wesley Powell.

Astazi, Marele Canion atrage, anual, aproximativ 5 milioane de turisti din intreaga lume.

Surse: YouTube, Wikipedia