FBI cercetează o fostă groapă de gunoi din New Jersey ca parte a investigației de lungă durată a agenției privind dispariția lui Jimmy Hoffa, celebrul lider al sindicatului Teamster care a dispărut în mod misterios în 1975, potrivit The New York Times.

Jimmy HoffaFoto: Wikipedia

Agenții federali au vizitat locul pe 25 și 26 octombrie pentru a efectua un „studiu la fața locului”.

Cercetarea urmează mărturisirea pe patul de moarte a unui fost muncitor la groapa de gunoi care a susținut că „persoane neidentificate” l-au pus pe el și pe tatăl său să îngroape cadavrul lui Hoffa într-un butoi de oțel la aproximativ 4,5 metri sub groapa de gunoi în 1975.

Muncitorul, Frank Cappola, avea doar 15 ani la acea vreme, când lucra alături de tatăl său la depozitul PJP din Jersey City - astăzi, doar un mic teren, a raportat Times.

Într-o declarație făcută înainte de moartea sa în 2020, Cappola și-a amintit de ziua din 1975 în care „o limuzină neagră a intrat cu mașina în lotul nostru în noroi” și au apărut mai mulți străini pentru a le da tatălui său și unui alt muncitor de șantier un set de instrucțiuni pe care Cappola nu le-ar fi înțeles pe deplin în deceniile următoare, citează Live Science.

Pe patul de moarte, în 2008, tatăl lui Cappola i-a spus fiului său exact ce au discutat bărbații: că vor duce cadavrul lui Hoffa la groapa de gunoi, unde muncitorii îl vor înghesui într-un tambur de oțel și îl vor îngropa adânc în pământ.

Potrivit lui Cappola, tatăl său a folosit un excavator pentru a săpa o groapă mare chiar în afara granițelor gropii de gunoi. Corpul lui Hoffa a fost apoi îndesat cu capul înainte într-un butoi de 208 litri. Tatăl lui Cappola a îngropat mai întâi butoiul cu Hoffa în el, apoi a adăugat 15 până la 30 de bidoane chimice deasupra, acoperite cu câteva bucăți de murdărie și cărămidă, a spus Cappola.

Deși agenții FBI au vizitat locul cu un mandat de percheziție mai târziu în 1975 - ca urmare a faptului că Hoffa ar fi fost îngropat într-o groapă de gunoi din New Jersey - ei nu știau unde să sape și nu au găsit nimic, a raportat Times.

Până în 1983, groapa devenise periculoasă, cu incendii chimice subterane arzând zi și noapte, și a fost declarat un sit Superfund (adică un sit poluat care necesită acțiuni pe termen lung pentru eliminarea contaminării periculoase). „Mii de butoaie au fost excavate și transportate, iar depozitul de deșeuri a fost acoperit”, a raportat jurnalistul Michael Wilson în reportajul Times. „În ultimii ani, a fost transformat în Skyway Park, o centură verde de-a lungul râului Hackensack”.

Presupusul butoi care conținea rămășițele lui Hoffa nu a fost niciodată găsit. Anchetatorii FBI analizează în prezent ultimele date obținute în urma cercetării pentru a decide dacă să excaveze locul, a declarat agentul special Mara R. Schneider, purtător de cuvânt al FBI.

Dispariția lui Hoffa a captivat America de 45 de ani, devenind recent subiectul filmului din 2019 al lui Martin Scorsese „The Irishman”.

Hoffa avea legături cu mafia din New Jersey și era programat să aibă o întâlnire cu șeful mafiei locale Anthony Provenzano (cunoscut și sub numele de „Tony Pro”) în ziua dispariției sale, în iulie 1975, potrivit Times.