Tânărul american Kyle Rittenhouse, de 18 ani, recent achitat după ce a împușcat doi bărbați în timpul unei demonstrații antirasiste Black Lives Matters (BLM) în 2020, și-a justificat acțiunile spunând că autoapărarea „nu este ilegală”, într-un interviu oferit Fox News după acest verdict care lasă Statele Unite ale Americii și mai divizate, potrivit AFP.

Kyle RittenhouseFoto: captura video

"Juriul a ajuns la verdictul corect: autoapărarea nu este ilegală (...) A fost o călătorie dificilă, dar am făcut-o. Am parcurs partea cea mai grea", a declarat la Fox News Kyle Rittenhouse, devenit un simbol pentru mai mulți conservatori și extremiști de dreapta.

Fox News urmează să difuzeze interviul integral luni seară. Primele imagini difuzate, îl arată pe Kyle într-o mașină plecând de la Tribunal.

Un purtător de cuvânt al familiei Rittenhouse, David Hancock, a declarat apoi că au fost mutați într-o locație nedezvăluită.

„Le merge bine acum, sunt într-un loc nedezvăluit, sunt o familie și toată lumea este încântată”, a spus el pentru CBS.

Kyle Rittenhouse a fost judecat pentru că a ucis doi bărbați de 26 și 36 de ani și l-a rănit pe al treilea, pe 23 august 2020, în orașul Kenosha (Wisconsin), cu o pușcă semiautomată AR-15 pe care o adusese cu el pentru a ”proteja” oamenii în timpul demonstrațiilor împotriva rasismului. El pledase pentru autoapărare, argumentând că a tras după ce a fost urmărit și atacat de acești trei bărbați, toți albi ca el.

"Dacă Kyle Rittenhouse ar fi fost negru..."

La sfârșitul unui proces care a fascinat America și a scos în evidență încă o dată fisurile țării din cauza armelor și a mișcării Black Lives Matter, cei doisprezece jurați ai unei instanțe din statul Wisconsin l-au declarat „nevinovat” de cele cinci acuzații împotriva sa, inclusiv cea de crimă.

"Suntem încă șocați de acest rezultat. Nu ne vine să credem (...) ar fi trebuit să ia 40 de ani de închisoare", a declarat sâmbătă, la CNN, John Huber, tatăl uneia dintre victime. Pe ecran, bărbatul ținea o mică urnă funerară și o fotografie, spunând „iată-l pe fiul meu”.

„Întotdeauna a fost așa (...) Dacă (Kyle Rittenhouse) ar fi fost negru, nu ar fi fost eliberat” pe cauțiune în așteptarea procesului, a adăugat John Huber.

Câteva sute de oameni au mărșăluit sâmbătă la Chicago, în spatele reverendului Jesse Jackson, un activist american pentru drepturile civile, pentru a protesta împotriva achitării lui Kyle Rittenhouse, potrivit presei locale. „El are dreptul constituțional de a se opune. Nu are dreptul să ne omoare”, a declarat Jackson pentru Chicago Sun Times.

„Opriți războiul împotriva Americii negre”, „Luptă împotriva puterii albe”, se citea pe bannerele manifestanților care pretind că sunt ale mișcării „Black Lives Matters”. Marșuri de protest au fost organizate și în alte orașe, precum Portland, unde s-au transformat în ciocniri cu poliția.

Mai multe vedete precum cântăreața Lady Gaga sau fostul fotbalist american Colin Kaepernick au denunțat verdictul, iar președintele democrat Joe Biden s-a declarat „îngrijorat și furios”, în timp ce le-a cerut americanilor să respecte decizia instanței.

Însă de cealaltă parte a câmpului politic, predecesorul său Donald Trump a salutat, la Fox News, decizia juraților, apreciind că tânărul nici nu ar fi trebuit să fie urmărit penal.

Un lobby profesionist al armelor, „Gun Owners of America”, a promis, de asemenea, pe Twitter că îi va oferi o pușcă AR-15 ca recompensă lui Kyle Rittenhouse pentru apărarea „dreptului de a fi înarmat în America”.

Cum s-au desfășurat lucrurile

Pe 23 august 2020, după ce un afro-american a fost împușcat de șapte ori de către un polițist din Kenosha, Wisconsin, protestatari furioși au ieșit pe străzi, declanșând un val de demonstrații violente. În a treia noapte a protestelor un adolescent în vârstă de 17 ani, care purta o armă la umăr, a fost atacat de mai mulți protestatari furioși, iar acesta a tras asupra lor cu o armă semiautomată, ucigând doi dintre aceștia și rănind grav un al treilea.

Adolescentul a fost surprins de mai multe înregistrări video în timpul acelei seri. Într-o primă instanță vorbește cu ofițeri de poliție care îi oferă apă. Mai târziu este filmat în timp ce e urmărit de un grup de protestatari, unul din aceștia părând să tragă cu o armă în aer.

Rittenhouse se întoarce să vadă de unde a venit sunetul, moment în care este atacat de o altă persoană. Acesta este momentul în care se pare că adolescentul a împușcat primul bărbat.

ATENTIE: Imagini cu impact emoțional