Secretarul de stat american Antony Blinken a reiterat sâmbătă că SUA sunt „serios preocupate” de acţiunile şi declaraţiile Rusiei faţă de Ucraina, unde tensiunile sunt în creştere, relatează AFP, Reuters şi Agerpres.

Antony BlinkenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

„Avem serioase preocupări cu privire la activităţile militare neobişnuite ale Rusiei la frontiera cu Ucraina. Suntem într-adevăr preocupaţi de anumite retorici pe care le-am văzut şi auzit atât din Rusia, cât şi pe reţelele de socializare”, a declarat Blinken în faţa presei la Dakar, unde efectuează ultima etapă a turneului său african.

El a afirmat că aceste preocupări sunt pe „larg împărtăşite” de aliaţii SUA, dar nu a răspuns la întrebarea dacă serviciile de informaţii americane estimează că preşedintele rus Vladimir Putin ar dori să acapareze teritorii ucrainene.

„Nu ştim care sunt intenţiile preşedintelui Putin. Dar ştim ce s-a întâmplat în trecut. Cunoaştem strategia constând în a cita provocări iluzorii din Ucraina sau din oricare altă ţări şi a le utiliza ca scuză pentru planurile Rusiei”, a spus Blinken.

El s-a referit la criza survenită în 2014 în Ucraina după răsturnarea guvernului ucrainean pro-rus. În acelaşi an, Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea, ca răspuns la revoluţia pro-occidentală.

Regiunea Donbas, din estul Ucrainei, este din 2014 scena unui război care a făcut peste 13.000 de morţi între forţele Kievului şi separatişti proruşi, al cărui instigator este considerat Kremlinul în pofida dezminţirilor acestuia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi ţările occidentale că instigă tensiunile crescânde la frontierele estice ale Ucrainei şi în Marea Neagră. El a acuzat de asemenea că bombardiere occidentale s-au apropiat la o distanţă de 20 km de frontiera Rusiei.