Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a declarat joi că „ia în considerare” un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă programate în februarie la Beijing pentru a protesta împotriva încălcărilor drepturilor omului în China, scrie AFP.

Joe Biden si Xi JinpingFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

„Este ceva ce luăm în considerare”, le-a spus el reporterilor cu privire la opțiunea de a nu trimite oficiali guvernamentali să reprezinte Washington-ul la competiții, permițând totuși sportivilor americani să participe.

Această decizie ar stârni furia Chinei, care a reacționat puternic în trecut la menționarea oricărei forme de boicot.

Prin urmare, ar putea duce la o nouă criză de tensiuni diplomatice între cele două superputeri, la doar câteva zile după summitul virtual dintre președintele Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, care ar trebui să stabilească „garanții” pentru a preveni ca numeroasele lor diferențe să degenereze în conflict.

De luni de zile, guvernul SUA caută cea mai bună modalitate de a se poziționa în raport cu acest eveniment popular și global organizat de o țară pe care o acuză că a comis un „genocid” împotriva musulmanilor uiguri din Xinjiang, în nord-vestul Chinei.

Mai multe organizații pentru drepturile omului acuză Beijingul că a internat cel puțin un milion de musulmani în Xinjiang în „lagăre de reeducare”.

Autoritățile chineze denunță sistematic „imixtiunea” occidentalilor care condamnă această situație, asigurând că sunt „centre de formare profesională” pentru sprijinirea angajării și combaterea extremismului religios.