Doi afro-americani care au fost găsiți vinovați și au fost condamnați în urmă cu peste 50 ani pentru uciderea activistului Malcolm X în 1965 au fost exonerați de un judecător din New York, motivând un ”eșec al justiției”, relatează AFP.

Malcolm XFoto: Captura Wikipedia

Numind „un eșec al justiției” condamnarea lui Muhammad Aziz, alias Norman 3X Butler, acum în vârstă de 83 de ani și care a fost prezent la Curtea Supremă din New York, și a lui Khalil Islam, alias Thomas 15X Johnson, care a murit în 2009, judecătoarea Ellen Biben i-a exonerat pe cei doi bărbați după depunerea unei cereri în acest sens de către procurorul Manhattan Cyrus Vance și a apărării.

Ambii au fost eliberați condiționat din închisoare în anii 1980, potrivit Reuters.

Aziz, 83, a fost eliberat din închisoarea în 1985, iar Islam, care a murit la 74 de ani în 2009, a fost eliberat în 1987.

O ”anchetă de 22 de luni comună a biroului procurorului şi avocaţilor celor doi bărbaţi a arătat că procuratura”, poliţia federală (FBI) şi Poliţia din New York (NYPD) ”au ascuns probe cruciale care, dacă ar fi fost cunoscute, probabil ar fi condus la achitarea celor doi bărbaţi”, scrie New York Times, potrivit News.ro.