FBI-ul și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) au declanșat o investigație după ce un laborant a descoperit mai multe fiole etichetate cu „variolă” în timp ce curăța congelatorul unei unități de cercetare din statul american Pennsylvania, anunță Live Science.

Agenti in costume de protectieFoto: Jean-Marie Guyon / CandyBox / Profimedia Images

Doar două laboratoare din lume - unul al CDC din Atlanta, capitala statului Georgia, și un laborator de cercetare a armelor biologice din Rusia, rămas din perioada Războiului Rece, pot păstra legal mostre ale virusului mortal.

Laborantul american a descoperit 15 fiole, 5 dintre acestea fiind etichetate „variolă” și 10 „vaccinia” (virusul folosit în vaccinurile pentru variolă)” într-o unitate de cercetare a companiei farmaceutice Merck, potrivit unei alerte trimise Departamentului pentru Securitate Internă din SUA marți, 16 noiembrie.

„Nu există niciun semn că vreo persoană ar fi fost expusă numărului mic de fiole înghețate”, a declarat CDC într-un comunicat remis jurnaliștilor de la Yahoo News, care au dezvăluit în premieră informația.

„Laborantul care a descoperit fiolele purta mănuși și o mască de protecție”, a precizat Centrul, adăugând că „CDC, partenerii săi și organele legii investighează acum problema”.

„Vom oferi detalii suplimentare de îndată ce acestea sunt disponibile”, a mai afirmat CDC.

Variola este singura boală infecțioasă eradicată de pe Pământ

Variola este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul cu același nume, ea fiind „una dintre cele mai devastatoare boli cunoscute omenirii”, provocând milioane de decese înainte ca cea mai de succes campanie de vaccinare din lume să ducă la eradicarea sa în anii 1980, afirmă site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Variola este singura boală infecțioasă care a fost eradicată de pe planetă, ultimul caz natural fiind raportat în Somalia în 1977.

Investigația declanșată de autoritățile americane a dus la carantinarea imediată a unității Merck, lockdown-ul fiind însă ridicat între timp.

Alerta emisă a anunțat de asemenea că CDC va ajunge miercuri, 17 noiembrie, să preia fiolele și să le ducă la un alt laborator pentru a fi testate.

Aceasta nu este prima dată când fiole de variolă au fost descoperite într-un laborator de cercetare.

Angajați ai Institutelor Naționale de Sănătate din SUA (NIH) au descoperit 6 fiole într-o cameră de depozitare nefolosită al unui laborator din statul Maryland.

Laboratorul respectiv aparținea NIH, potrivit CNN.

Citește și: