A coopera cu China la nivel comercial înseamnă ca aceasta să devină un concurent mai respectuos al regulilor internaţionale, a afirmat miercuri ministrul francez pentru comerţ exterior, Franck Riester, citat de AFP și Agerpres. "Credem că este important să cooperăm cu ei (chinezii) şi să fim parteneri", mai ales când vine vorba de abordarea problemelor care privesc întreaga lume, le-a declarat el jurnaliştilor la Washington.

Guangzhou, ChinaFoto: Freepik

"Cum să abordăm problema schimbărilor climatice dacă nu includem China în strategie?", a întrebat ministrul aflat în vizită în Statele Unite, subliniind că a coopera cu gigantul asiatic este "în interesul tuturor".

"Dorim ca China să devină un concurent corect", a mai comentat el.

Dacă ministrul francez consideră că este necesar să se coopereze cu China atunci când este posibil, el a mai subliniat că este "un rival sistemic" cu care occidentalii nu împărtăşesc aceleaşi puncte de vedere cu privire la drepturile omului.

"Suntem angajaţi să creştem presiunea când este vorba de drepturile omului şi drepturile sociale", a ţinut el să adauge.

"Trebuie să cooperăm cu China atunci când este posibil şi trebuie să fim foarte hotărâţi să ne protejăm mai mult companiile (...) chiar dacă aceasta ar putea avea consecinţe în domeniul comercial şi al investiţional", a încheiat demnitarul francez.