B.T., o tânără de 19 ani arestată marți, în zorii zilei, la Milano, în timpul unui raid al poliției cu acuzația de terorism internațional, se autointitulase „mireasa pelerină” (Al Muhajirah). Fata este o italiancă de origini kosovare, care se mutase de câteva luni în capitala lombardă, dar care se radicalizase deja de trei ani, scrie Euronews, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Susținătoare ferventă a Statului Islamic, tânăra s-a căsătorit în ianuarie cu un milițian kosovar în vârstă de 21 de ani, o rudă a lui Kujtim Fejzulai, atacatorul care pe 2 noiembrie 2020 a semănat teroarea la Viena, ucigând 4 persoane și rănind 23. De altfel investigaţiile care au dus la arestarea femeii au pornit în urma unui raport referitor la soțul ei.

Tânăra folosea rețelele de socializare - în special Telegram - pentru a face propagandă, lansând oamenilor invitația de a intra în rândurile califatului. Pe telefonul său mobil au fost găsite mii de fotografii și videoclipuri atribuibile Statului Islamic. Printre acestea și fotografia atacatorului sinucigaș care a lovit aeroportul din Kabul pe 26 august și cele ale masacrului de la Charlie Hebdo, din 7 ianuarie 2015. Pe net, „mireasa pelerină” lăuda Statul Islamic și oferea „reguli de ajutor reciproc pentru surorile aflate în nevoie”, cum ar fi, de exemplu găsirea unui „soț care a îmbrățișat Jihadul”, aşa cum se precizează în dosarul întocmit de procuror.

B.T. se alăturase asociației „Leii Balcanilor”, o rețea internațională formată din membri din Balcanii de Vest, Austria, Germania și Elveția și despre care se crede că ar fi afiliată ISIS.

În ultimele luni tânăra s-a autoizolat în casă, ieșind doar de două ori. Potrivit anchetatorilor, „mireasa pelerină” a dorit „să se izoleze definitiv de realitatea occidentală în care trăia, pentru a nu fi contaminată de occidentali”.