Norvegia, care prezidează grupul de donatori pentru Palestina (AHLC), a îndemnat miercuri comunitatea internațională să mărească ajutorul pentru teritoriile palestiniene, care a scăzut la un nivel „critic”, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sub efectul Covid, disputele cu Israelul privind transferul taxelor colectate în numele său de către statul ebraic și o scădere a contribuțiilor de la anumiți donatori străini, Autoritatea Palestiniană este de așteptat să înregistreze un deficit în acest an estimat de Banca Mondială la 1,36 miliarde de dolari (1,1 miliarde de euro).

„Am îndemnat donatorii să-și intensifice ajutorul”, a declarat ministrul norvegian de externe Anniken Huitfeldt după o întâlnire a AHLC la Oslo, prima întâlnire fizică în doi ani.

„În prezent este la un nivel critic”, a spus ea.

Ministrul nu a menționat niciun angajament financiar luat în cadrul acestei întâlniri care a reunit pe premierul palestinian Mohammed Shtayyeh, ministrul israelian al Cooperării Regionale Esawi Frej, precum și reprezentanți ai Statelor Unite, UE, Rusia și ONU în special.

Cu o zi înainte, la Bruxelles, agenția ONU de ajutor pentru refugiații palestinieni (Unrwa) anunțase, la rândul său, că a obținut angajamente de granturi multianuale în valoare totală de 614 milioane de dolari, cu mult sub nevoile de finanțare ale organizației, care se luptă să își facă bugetul anual.

Unrwa, care acordă ajutor celor peste cinci milioane de refugiați palestinieni înregistrați la ea, în teritoriile palestiniene, Iordania și Liban, a declarat la începutul lunii octombrie că încearcă să strângă 800 de milioane de dolari pe an.