Autorul prezumtiv al exploziei survenite duminică într-un taxi la Liverpool (nordul Angliei) îşi pregătise atacul de „cel puţin” şapte luni, a comunicat miercuri poliţia antiteroristă britanică, relatează The Guardian și Agerpres.

Incident Marea BritanieFoto: Ricardo Maynard / Alamy / Alamy / Profimedia

Achiziţiile de componente pentru dispozitivul exploziv transportat de Emad Al Swealmeen „au fost realizate cel puţin” de când acesta închiriase o locuinţă în aprilie, se precizează în comunicat.

Bărbatul de 32 de ani era pasager în taxi şi a fost ucis de deflagraţie, produsă cu puţin înaintea orei 11:00 în faţa unui spital de femei, într-un moment în care în Marea Britanie erau comemorate victimele războaielor, în „Duminica Amintirii”.

Şoferul taxiului a fost rănit uşor. În acest stadiu, poliţia consideră că este vorba despre un act terorist, chiar dacă, potrivit media britanice, deocamdată nu a fost identificat un motiv ideologic.

Emad Al Swealmeen era născut în Irak, a precizat miercuri poliţia. „Cercetările noastre au arătat că Al Swealmeen a suferit de episoade de maladie mintală, urmând ca o parte a investigaţiilor să plece de aici”, a adăugat poliţia.

Conform presei, Emad Al Swealmeen era un solicitant de azil, necunoscut serviciilor de informaţii.

Sosise în urmă cu câţiva ani în Marea Britanie, unde se convertise la creştinism. Mai multe media au pus miercuri sub semnul întrebării sinceritatea unor astfel de convertiri, notând că ele pot constitui o tehnică folosită de unii solicitanţi de azil pentru a-şi întări demersul.

Pe același subiect: